AKTUALITY

30
ST
SRPEN 2017


Jakub Hrůša s Martinů na BBC Proms: Záznam z koncertu 30 dnů na webu BBC3

Jakub Hrůša Foto: Andreas Herzau

V sobotu 26. srpna absolvoval dirigent Jakub Hrůša svůj debut na BBC Proms v Royal Albert Hall, kde představil program spojený s tématem reformace v českých zemích. Vedle husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci zazněly skladby českých velikánů: Smetany, Dvořáka, Suka a Janáčka. Jedním z vrcholů večera pak byla Polní mše, H 279, kantáta Bohuslava Martinů komponovaná jako reakce na začátek 2. světové války. 

„Martinů se rozhodl složit skladbu pro československé vojáky… a uveřejnil v časopise Československý boj článek, ve kterém čtenáře žádal o darování přebytečných hudebních nástrojů Československé armádě v Jižní Francii,“ prozradil ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina v průběhu koncertu v rozhovoru pro BBC3. „Poté zkomponoval kantátu v takovém nástrojovém obsazení, aby přesně odpovídalo získaným nástrojům.“

Březina také mluvil o genezi skladby a i o nedávném nálezu Paula Wingfielda, který v kritickém vydání Polní mše (sv. 3 Souborného vydání díla Bohuslava Martinů) publikoval i neznámé původní zakončení skladby, v němž Martinů využil starý reformační hymnus Jezu Kriste, ščedrý kněže.

Záznam celého koncertu i s rozhovorem s Alešem Březinou je k dispozici na BBC3 do 25. září 2017.