AKTUALITY

09
PO
ŘÍJEN 2017


Křest 4. svazku Souborného vydání díla Martinů a knihy Milý příteli Bureši

Dnes 9. října budou v Národním divadle Brno na Malé scéně Mahenova divadla​ slavnostně pokřtěny dvě publikace spojené s Bohuslavem Martinů. Jedná se o nové kritické vydání komorních kantát Martinů na texty Miloslava Bureše (Otvírání studánek, Legenda z dýmu bramborové nati, Romance z pampelišek a Mikeš z hor), které vyšlo jako 4. svazek rozsáhlého projektu Souborného vydání díla Bohuslava Martinů, jenž připravuje Institut & Nadace Bohuslava Martinů a vydává nakladatelství Bärenreiter. Již první svazek tohoto projektu (Epos o Gilgamešovi) získal prestižní cenou německých nakladatelů Best Edition 2016, projekt byl oceněn také časopisem NOTES. Editorem svazku je Vít Zouhar, který je spolu s Gabrielou Coufalovou autorem knihy dopisů Bohuslava Martinů Miloslavu Burešovi s názvem Milý příteli Bureši. Tato publikace bude dnes rovněž představena v Mahenově divadle. 

„Martinů cestoval mezi Francií, Amerikou, Švýcarskem a Itálií a na všech těchto místech se dochovaly jeho dokumenty. Když zemřel, jeho žena Charlotte kopie jeho některých skladeb i rozdávala.  Nejnáročnější na celé práci tak bylo dohledat informace v dobových dokumentech, shromažďovat je a poté relevantní prameny vyhodnocovat.  Pro Kritickou edici, v níž se snažím co nejvíce intenci autora přiblížit, je to však důležité,“ popsal svou práci Vít Zouhar

Eva Velická, programová ředitelka prestižního nakladatelství Bärenreiter Praha, ocenila téměř detektivní práci, kterou Vít Zouhar podstoupil při přípravě tohoto kritického vydání. Kniha obsahuje kromě not podrobnou předmluvu, která přináší řadu doposud nepublikovaných faktů o oblíbených, zdánlivě důvěrně známých kantátách. „Podařilo se mu předložit první kritickou edici kantát vycházející skutečně z Martinů záměrů. Kritická edice vázaná v plátně vychází jako 4. svazek rozsáhlého projektu Souborného vydání díla Bohuslava Martinů, který připravuje Institut&Nadace Bohuslava Martinů. Je připravena na té nejvyšší myslitelné muzikologické a vydavatelské úrovni,“ řekla Eva Velická.

„Překvapilo mě, že u tak významného skladatele doposud nebyly zpracovány tak zásadní prameny. Čím víc se Martinů věnujeme, tím víc se rozkrývají další souvislosti. Korespondence dokresluje i obtížnost komunikace přes železnou oponu během 50. let minulého století. Objasňuje některé kulturně-politické souvislosti, a přibližuje tak tehdejší situaci z jiné perspektivy. Jsem velmi ráda, že jsem se na takovém díle mohla podílet,“ doplnila Gabriela Coufalová.

Slavnostní křest obou publikací se uskuteční 9. října od 18.20 v prostorách Malé scény Mahenova divadla, bezprostředně před obnovenou premiérou inscenace Otvírání studánek Alfréda Radoka, k níž Vít Zouhar složil hudbu. Vedle Jaroslava Millera, rektora Univerzity Palackého, pokřtí výjimečné knihy Aleš Březina, ředitel Institutu Bohuslava Martinů, Jan Antonín Pitínský, režisér inscenace Otvírání studánek Alfréda Radoka, Petr Francán, děkan Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění a Jiří Heřman, operní režisér a umělecký šéf Opery ND Brno.

Autor: Univerzita Palackého v Olomouci / Bärenreiter / NBM & IBM

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/univerzita-palackeho-v-narodnim-divadle-brno/