AKTUALITY

16
ÚT
ZÁŘÍ 2014


Martinů Revue 2/2014

Příznivci německé houslistky Julie Fischer zcela jistě ocení recenzi Franka Kuznicka na téma jejího květnového koncertu v rámci festivalu Pražské jaro, na kterém přednesla Sonátu č. 3 pro housle a klavír, H 303. Pro ty, co ještě neviděli plzeňskou inscenaci Vojáka a tanečnice v režii talentovaného Tomáše Pilaře, přinášíme hned dvě recenze od Evy Velické a Olgy Janáčkové.   

Pozitivní recenze přicházejí i z Německa. V dubnu letošního roku proběhla taktéž premiéra Mirandoliny v mnichovské Bayerische Staatsoper, o měsíc dříve potom Theater Bremen uvedlo premiéru Julietty.   

Sladké tajemství ohledně programu závěrečných koncertů letošního festivalu Bohuslav Martinů Days v Praze již bylo odhaleno před pár měsíci, a tak se všichni těšíme na koncertní provedení pražské premiéry opery Čím lidé žijí v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru. Událost koresponduje s obdobím, kdy pomalu vkráčíme do 125. roku výročí narození slavného skladatele. Gregory Terian se proto ve svém příspěvku soustředil na pozadí vzniku opery a přináší vám nepostradatelné informace, které budete potřebovat před prosincovou pražskou premiérou. Můžeme již také prozradit, pro ty, co nebudou moci na operu přijet, že její záznam bude vydán na CD!       

Přemýšleli jste někdy nad tím, co spojuje Prahu a Aix-en-Provence? Odpověď je přece jasná: Bohuslav Martinů. Toto spojení si uvědomil i Tamás Besskó, lektor angličtiny z Prahy, který vytvořil evropský projekt ve spolupráci se střední školou právě v Aix-en-Provence, jehož ústřední myšlenkou bylo motivovat studenty k objevení hudby Bohuslava Martinů. Více o projektu i co všechno Martinů v tomto jihofrancouzském městečku prožil, si můžete přečíst na stranách 16 – 17. 

Víte o tom, že Bohuslav Martinů kromě na housle a na klavír hrál také na kytaru? Fotografii kytary najdete na straně 19, kde se také dozvíte další podrobnosti v Kukátku z Poličky.  

Pro více informací si přečtěte nové číslo Martinů Revue, které v těchto dnech vychází prostřednictvím International Martinů Circle a Institutu Bohuslava Martinů v Praze!  

Objednávejte zde: http://bit.ly/1pGNzqY  

Novinky sledujte na FB IMC: https://www.facebook.com/InternationalMartinuCircle