AKTUALITY

01
ČT
BŘEZEN 2018


Kvarteto Martinů pokřtí svazek kritického vydání kvartetů Bohuslava Martinů

V pražském Muzeu Bedřicha Smetany proběhne 6. března slavnostní křest svazku kritického vydání smyčcových kvartetů č. 4 - 7, které složil Bohuslav Martinů mezi lety 1937 až 1947. Jedná se již o pátý svazek z projektu Souborného vydání díla Bohuslava Martinů, který z pověření Nadace Bohuslava Martinů, o.p.s. připravuje Institut Bohuslava Martinů a vydává je nakladatelství Bärenreiter. Událostí bude provádět ředitel Institutu B. Martinů Aleš Březina, křtu se ujme houslista a skladatel Pravoslav Kohout a vystoupí na něm Kvarteto Martinů se Smyčcovým kvartetem č. 7 (Concerto da camera), H 314.

Kvarteto Martinů před Muzeem Bedřicha Smetany

Rodák z Poličky Bohuslav Martinů (1890 – 1959), který většinu svého života žil a komponoval v zahraničí, byl jeden z mála českých skladatelů 20. století, jehož význam se dá měřit podle světových měřítek. O jeho odkaz se stará Institut Bohuslava Martinů, o.p.s., jehož nejdůležitějším úkolem je v současnosti projekt Souborného vydání, který poprvé zpřístupňuje tvorbu Martinů v odborně připravených kritických edicích. „Všechny dosud vydané svazky již vstoupily do koncertního života, jsou používány při nahrávacích projektech a vytvářejí nový standard vydávání děl špičkových českých autorů,“ říká o projektu ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina a spolueditor nového svazku.

Všechny čtyři dosud vydané svazky jsou také oceňovány odbornou veřejností, za zmínku stojí například pochvalné recenze v prestižních časopisech NOTES a Musikforschung nebo cena Best Edition Německé asociace hudebních vydavatelů za první svazek „Epos o Gilgamešovi“.

Kvarteto Martinů má se smyčcovými kvartety „svého“ Bohuslava Martinů bohaté zkušenosti. U společnosti NAXOS postupně natočilo tři alba se všemi jeho kvartety, a za druhé získalo cenu MIDEM v Cannes 2004 za nejlepší CD roku v oblasti komorní/sólové nahrávky hudby 20. století. Kvarteto je také laureátem soutěží jako např. ARD Mnichov, Evian (Francie), soutěž Yehudi Menuhina (Porthsmouth, Velká Británie) nebo Pražské jaro. V současnosti jsou jeho členy Lubomír Havlák (1. housle), Libor Kaňka (2. housle), Zbyněk Paďourek (viola) a Jitka Vlašánková (violoncello).

Slavnostní křest svazku Smyčcové kvartety II č. 4 - 7 proběhne 6. března od 14:00 v Muzeu Bedřicha Smetany na Novotného lávce 1. Z důvodu omezené kapacity rezervujte místa na emailu martinu@martinu.cz do 5. března 2018 do 12:00.