AKTUALITY

25
ST
DUBEN 2018


V Poličce vystoupí sbor Die Haghe Sanghers

Nizozemský mužský sbor Die Haghe Sanghers s více jak stoletou tradicí vystoupí v poličském Tylově domě v neděli 29. dubna. Těleso, které vzniklo z chrámového sboru kostelu sv. Jakuba v Haagu, je těsně spjato s Bohuslavem Martinů, které pro tento sbor složil kantátu Hora tří světel pro mužský sbor, baryton a varhany. Horu tří světel má na svém repertoáru sbor více než 60 let od roku 1955, kdy ji v Bernu uvedl ve světové premiéře. Společně se skladbami Bedřicha Smetany, Karla Bendla, Edwarda Griega a Leoše Janáčka s ní vystoupí i v Poličce.

Do repertoáru sboru Haghe Sanghers se dostaly kromě Hory tří světel také kompozice Izaiášovo proroctví a Polní mše. Na začátku roku 1951 uvedl sbor s velkým úspěchem Polní mši a během dalších dvou let s ní vystoupil více než 30krát. Sbor si na základě úspěšných provedení vyžádal podobnou skladbu, a i díky přátelství s předsedou pěveckého sdružení Haghe Sanghers Albertem Prinsem se Martinů rozhodl sboru vyhovět. Kantátu Hora tří světel zkomponoval v listopadu 1954 na anglický (H. V. Morton) a český text (česká lidová píseň z písňové sbírky Františka Bartoše) a Matoušovo evangelium. 

Úzká spolupráce nizozemského sboru s Martinů také přišla vhod při přípravě svazku Souborného vydání děl Martinů s Polní mší (společně s kantátou Svatební košile), který vyjde v tomto roce. Díky zpřístupnění archivu Haghe Sanghers měli muzikologové z Institutu Bohuslava Martinů možnost získat cenné materiály z provozovací praxe. 

Bohuslav a Charlotte Martinů s Albertem a Corou Prinsovými

29. dubna 2018, 17:00
Tylův dům, Polička

Bohuslav MARTINŮ: Hora tří světel, H 349
Bedřich SMETANA: Slavnostní sbor
Karel BENDL: Chorál národa českého
Leoš JANÁČEK: Láska opravdivá
Leoš JANÁČEK: Divím se milému
Leoš JANÁČEK: Vínek stonulý
Edward GRIEG: Landerkennung

Die Haghe Sanghers
Miloš Horák (basbaryton, vyprávěč)

Více informací: www.tyluvdum.cz/die-haghe-sanghers/