AKTUALITY

15
ÚT
KVĚTEN 2018


Vychází první číslo Martinů Revue roku 2018, nově i elektronicky

Vychází první číslo časopisu Martinů Revue roku 2018. Jako vždy přináší aktuality, recenze a rozhovory s osobnostmi spojené se jménem Bohuslava Martinů, ale i informace o nových publikacích a čerstvě vydaných albech s jeho hudbou. Nově lze za sníženou cenu objednat předplatné Martinů Revue v elektronické podobě.

Celý obsah čísla

V nové Martinů Revue najdete informace o novém svazku Souborného vydání díla Bohuslava Martinů se Smyčcovými kvartety č. 4 – 7. Svazek byl poprvé představen na benefičním koncertu na podporu Institutu Bohuslava Martinů který proběhl 20. listopadu 2017 v prostorách Kaiserštejnského paláce, kde vystoupili Josef Špaček a Miroslav Sekera. Nový svazek byl slavnostně pokřtěn v březnu 2018 v Muzeu Bedřicha Smetany, kde vystoupilo Stamicovo kvarteto s Martinů Smyčcovým kvartetem č. 7 (Concerto da camera), H 314. O této události a vzniku již pátého svazku Souborného vydání píše jeho spolueditor a ředitel Institutu Aleš Březina.

Na hudbu Bohuslava Martinů jsou zaměřeny i další články. Martinů Revue přináší například nadšené recenze na švédskou premiéru Martinů první verze opery Řecké pašije, H 372 nebo text Jiřího Nekvasila o filmové adaptaci opery Čím lidé žijí, H 336, kterou sám režíroval.

Za festivalem Dny Bohuslava Martinů 2017 se v rozsáhlé recenzi ohlíží bývalý hudební producent na BBC3 Patrick Lambert, který přijel do Prahy navštívit jeho 23. ročník. Uplynulý ročník festivalu byl věnován památce ředitele Nadace Bohuslava Martinů profesora Václava Riedlbaucha, který loni v listopadu před festivalem zemřel. 
Na bývalého ředitele vzpomíná na dalších stranách časopisu nynější ředitel NBM profesor Jiří Hlaváč, který Václava Riedlbaucha znal osobně i pracovně z různých kulturních institucí téměř 50 let. 

Přečtěte si celé číslo Martinů Revue! Získat předplatné můžete ZDE.