AKTUALITY

22
ST
SRPEN 2018


Premiéra Juliette v Carnegie Hall

Juliette (Snář) Bohuslava Martinů se v roce 2019 dočká svého prvního uvedení ve Spojených státech v originální české verzi. Koncertní provedení skladatelovy nejúspěšnější opery provede American Symphony Orchestra 22. března v Carnegie Hall v New Yorku pod vedením svého uměleckého ředitele a šéfdirigenta Leona Botsteina.

Leon Botstein © Matt Dine / American Symphony Orchestra

Juliette (Snář), H 253 je jednou z vrcholných oper Bohuslava Martinů. Zkomponoval ji mezi lety 1936 – 1937 v Paříži na vlastní libreto podle divadelní hry Georgese Neveuxe. Světovou premiéru měla v Praze 16. března 1938 v hudebním nastudování Václava Talicha a v režii Jindřicha Honzla. V minulých letech se objevila na řadě evropských scén, například na festivalu v Bregenzi, ve Frankfurtu nad Mohanem, Opernhaus Zürich, Opéra national de Paris, Grand Théâtre de Genève, v berlínské Státní opeře, ve Wuppertalu nebo v Národním divadle v Praze a v Brně.

Dirigent Leon Botstein bude o Juliettě diskutovat s posluchači 22. března od 19:00 v rámci půlhodinového setkání před koncertem v hlavním sále Carnegie Hall (Isaac Stern Auditorium).

Více informací a vstupenky (k dispozici od 4. září) zde: http://americansymphony.org/julietta/