AKTUALITY

30
ČT
SRPEN 2018


Výjimečný příslib. Souborné vydání v recenzi Opus musicum

V aktuálním čísle hudebního časopisu Opus musicum vychází recenze na Souborné vydání díla Bohuslava Martinů. Slovy chvály v ní nešetří doc. Jiří Zahrádka z Masarykovy univerzity, který se detailně zabýval svazky s Eposem o Gilgamešovi (ed. Aleš Březina) a Kantátami z Vysočiny na texty Miloslava Bureše (ed. Vít Zouhar). Projekt Souborného vydání připravuje z pověření Nadace Bohuslava Martinů Institut Bohuslava Martinů a vydává ho nakladatelství Bärenreiter.

Souborné vydání Bohuslava Martinů poprvé zpřístupňuje tvorbu Martinů v odborně připravených kritických edicích. Každý rok vychází dva nové svazky, celkem je jich plánováno 106 za půl století. Zatím vyšly následující svazky: Epos o Gilgamešovi, Symfonie č. 4, Komorní hudba pro 6 - 9 nástrojů I, Kantáty z Vysočiny a Smyčcové kvartety II (č. 4 - 7).

"Poněkud pošramocenou pověst našeho edičního snažení by měl napravit právě Institut Bohuslava Martinů a nakladatelství Bärenreiter. (...) První svazky Souborného vydání díla Bohuslava Martinů jsou příslibem výjimečného edičního počinu." Jiří Zahrádka, Opus musicum 3/2018

Jiří Zahrádka ve své recenzi na vydaných svazcích oceňuje především vysokou kvalitu zpracování notových textů, detailně popsané prameny a předmluvy, které přináší mnoho méně známých skutečností. Mimoto si Zahrádka všímá "kvalitní přípravy" a "vzorového zpracování i vytištění" svazků. Díky zkušenostem z jiných současných souborných vydání využívají muzikologové nejmodernější ediční přístupy a to se odráží jak na obsahové stránce, tak i formální.

Doc. PhDr. Jiří Zahrádka, Ph.D., působí na Ústavu hudební vědy na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, je autorem více jak stovky studií. Je místopředsedou Mezinárodní společnosti Leoše Janáčka a editorem řady kritických vydání díla Leoše Janáčka.

Celou recenzi najdete v aktuálním čísle Opus musicum 3/2018 zde.