AKTUALITY

24
PO
ZÁŘÍ 2018


Martinů opera Čím lidé žijí oceněna na Zlaté Praze

V rámci 55. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha byla uvedena nová televizní inscenace jednoaktové opery Čím lidí žijí Bohuslava Martinů, která měla svoji premiéru 21. září na Nové Scéně Národního divadla v Praze. Porota soutěže ji ocenila speciálním uznáním za mimořádný umělecký počin.

Foto: Pavla Černá

Nové televizní zpracování jednoaktové opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí vzniklo ve spolupráci České televize a Nadace Bohuslava Martinů. Operu v Praze naposledy uvedla Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka v roce 2014 v anglickém originále. Z tohoto koncertu v Rudolfinu také pochází nahrávka použitá u nynějšího televizního zpracování. Režisérem opery je Jiří Nekvasil, který pro Českou televizi již v minulosti připravil Martinů opery Slzy nože a Hlas lesa a mechanický balet Podivuhodný let. V nadcházejících měsících se Čím lidé žijí objeví také na České televizi.

Více o vítězných snímcích zde: https://www.klasikaplus.cz/aktuality/item/244-bernstein-vyhral-zlatou-prahu-ocenen-i-martinu