AKTUALITY

12
ŘÍJEN 2018


Jakub Hrůša debutoval s Berlínskými filharmoniky. Na programu Dvořák, Janáček a Martinů

Další velký úspěch má za sebou český dirigent Jakub Hrůša, který měl ve čtvrtek 11. října vůbec první příležitost vystoupit s Berlínskými filharmoniky. Pro svůj debut si šéfdirigent Bamberských symfoniků vybral ryze český program: Dvořákův Zlatý kolovrat, Janáčkovu rapsodii Taras Bulba a Koncert č. 1 pro housle a orchestr Bohuslava Martinů, ve kterém se jako sólista představil Frank Peter Zimmermann. Další provedení je plánováno na 12. a 13. října, sobotní koncert bude živě přenášen v rámci Digital Concert Hall.

Jakub Hrůša Foto: Andreas Herzau

Koncert pro housle a orchestr č. 1 dokončil Martinů po několika úpravách v roce 1933. Koncert komponoval pro věhlasného houslistu Samuela Dushkina, ten ho ale nakonec vůbec neprovedl.  Koncert tak ležel několik let zapomenut, a až v roce 1968 objevil jeho rukopis v hudebním archivu ve Washingtonu muzikolog Harry Halbreich. Světová premiéra proběhla v říjnu roku 1973 v Chicagu, kdy koncert zazněl v provedení Chicago Symphony Orchestra, George Soltiho a Josefa Suka. Po několika desetiletích, kdy byl rukopis znovu ztracen, jej vypátrali v roce 2016 pracovníci Institutu Bohuslava Martinů v archivu Northwestern University Library v USA.

"Nemůžu se zbavit hlubokého napojení na české tradice, po prvních tónech Mé vlasti jsem měl pocit absolutního domova," říká Jakub Hrůša v rozhovoru pro KlasikaPlus.cz

"Jakub Hrůša si podmanil Berlínské filharmoniky," píše Markéta Vejvodová | Harmonie

„Hrát tuto skladbu je čistá radost,“ přiznává v rozhovoru pro Berlínskou filharmonii Frank Peter Zimmermann.

České publikum bude mít možnost Koncert č. 1 pro housle a orchestr s Jakubem Hrůšou a Frankem Peterem Zimmermannem zažít na vlastní kůži v rámci závěrečného koncertu festivalu Dny Bohuslava Martinů. Spolu s Českou filharmonií provedou v Rudolfinu i skladby Antonína Dvořáka, Arthura Honnegera a světovou premiéru skladby Jiřího Temla.

Frank Peter Zimmermann Foto: Irene Zande