AKTUALITY

04
ÚT
PROSINEC 2018


Začíná hlavní program festivalu Dny Bohuslava Martinů

Hlavní program festivalu Dny Bohuslava Martinů otevře 4. prosince v Sále Martinů Kühnův dětský sbor. Pod vedením sbormistrů Jiřího Chvály a Petra Louženského provede slavnou Martinů kantátu Otvírání studánek. Festival nabídne do 19. prosince celkem osm koncertů, na kterých vystoupí výrazní čeští a zahraniční umělci, mezi kterými je například klavírista Ivo Kahánek, Frank Peter Zimmermann a Česká filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši, Wihanovo kvarteto a vítězky minulých ročníků Soutěže Bohuslava Martinů sopranistka Zdislava Bočková a klarinetistka Anna Paulová.

Anna Paulová © Christian Ruvolo

„Vaše báseň o Studánce se mne hluboce dotkla nejen proto, že máte rád Vysočinu, ale i proto, že je krásná. Mnoho vzpomínek vyvolala – a drahých. Ovšem, že na ni píšu hudbu; tak krásný text se nenajde každý den,“ píše Bohuslav Martinů v roce 1955 autorovi textu Miloslavu Burešovi, od jehož smrti tento rok uplynulo přesně 50 let. Martinů skladbu svému příteli a básníkovi nakonec i věnoval. Kromě Otvírání studánek uvede 4. prosince Kühnův dětský sbor i skladby Jana Nováka a premiéry děl Josefa Marka a Slavomíra Hořínky.

Během následujícího koncertu 5. prosince vystoupí na pražské HAMU laureátka Pražského jara klarinetistka Anna Paulová a sopranistka Zdislava Bočková, která získala v roce 2017 ve finále pěvecké soutěže Otto Edelmanna speciální cenu Seefestspiele Mörbisch. Obě úspěšné mladé umělkyně také v minulých letech zvítězily v Soutěži Nadace Bohuslava Martinů. Zdislava Bočková se představí s klavíristkou Martou Vaškovou s áriemi z oper Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Anna Paulová provede s renomovaným Wihanovým kvartetem Kvintet h moll pro klarinet a smyčcové kvarteto Johannese Brahmse.

Ivo Kahánek © Mona Martinů

Ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím proběhne 10. prosince koncert, na kterém přivítají Dny Bohuslava Martinů prvního klarinetistu Orchestre de Paris Philippe Berroda, který vystoupí spolu s hobojistkou Janou Kopicovou a dvěma vítězi Pražského jara, fagotistou Janem Hudečkem a klavíristou Ivo Kahánkem. Společně provedou skladby francouzských autorů a Bohuslava Martinů, který byl francouzskou hudbou silně ovlivněn.

Na festivalu se také představí 12. prosince violoncellista Petr Nouzovský spolu s dirigentem Chuheiem Iwasakim a Plzeňskou filharmonií v Martinů Koncertu pro violoncello a orchestr č. 1. Na Pražské konzervatoři provede 18. prosince Severočeská filharmonie Teplice, Sylvie Schelingerová a Jiří a Eduard Kollertovi díla Antonína Dvořáka, Viléma Blodka, Bohuslava Martinů a Václava Riedlbaucha. Taktovky se ujme nový šéfdirigent Severočeské filharmonie Teplice Petr Vronský, kterému bude na festivalu během slavnostního večera Nadace Bohuslava Martinů udělena Medaile Bohuslava Martinů za šíření skladatelova hudebního odkazu.

Celý program najdete zde.