AKTUALITY

14
PROSINEC 2018


Bohuslav Martinů na festivalu Pražské jaro 2019

V průběhu května a června příštího roku se uskuteční 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který nabídne také několik koncertů s hudbou Bohuslava Martinů. Návštěvníci koncertů uslyší například jeho Smyčcové kvartety č. 3 a č. 5, Fantazii pro theremin a ve finále hudební soutěže Pražského jara Koncert pro hoboj a malý orchestr.

Carolina Eyck (theremin)

„Posláním Pražského jara je přinášet koncerty, které aspirují na to stát se událostmi sezóny. Věřím, že nadcházející ročník jich nabízí celou řadu,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor. 24. května vystoupí v Rudolfinu Bennewitzovo kvarteto, Alžběta Jamborová (hoboj), Karel Košárek (klavír) a Carolina Eyck (těremin) v Martinů slavné Fantazii pro theremin, hoboj, smyčcové kvarteto a klavír, H 301. „Martinů byl jedním z prvních skladatelů, kteří pro těremin komponovali – jeho Fantazie byla premiérována na podzim roku 1945. Je opravdu velmi dobře napsaná,“ říká Carolina Eyck, v současnosti jedna z nejvyhledávanějších hráček na těremin, která s touto skladbou v Praze vystoupila už v rámci Dnů Bohuslava Martinů v roce 2015. Od Martinů na koncertě zazní i Smyčcový kvartet č. 3, H 183 a klavírní skladby Motýli a rajky, H 127

O den později v sále České národní banky provede Smyčcový kvartet č. 5, H 268 Bohuslava Martinů mladé smyčcové kvarteto z Francie Quatuor Zaïde, které zvítězilo na Haydnově mezinárodní soutěži ve Vídni roku 2012 a od té doby je zváno na přední koncertní scény. 26. května vystoupí Feininger Trio s Martinů Klavírním triem č. 2, H 327. „V jeho Klavírním triu č. 2 je skryt velký stesk po vlasti,“ říkají členové tria, kterými jsou dva členové Berlínských filharmoniků – houslista Christoph Streuli a violoncellista David Riniker, které doplňuje klavírista Adrian Oetiker.

V rámci festivalu proběhne 71. ročník mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, ve které budou soutěžit mladí hobojisté a flétnisté z celého světa. Finalisté v oboru hoboj vystoupí 13. května v Rudolfinu s Koncertem pro hoboj a smyčcový orchestr a moll Ralpha Vaughana Williamse nebo Koncertem pro hoboj a malý orchestr, H 353 Bohuslava Martinů. V oboru hoboj se přihlásilo 186 hudebníků z 36 zemí. Nejvíce zájemců je z Japonska (22), v těsném závěsu je Jižní Korea (21). Česká republika bude mít v předkole devět zástupců.