AKTUALITY

18
ÚT
PROSINEC 2018


Česká televize uvede operu Čím lidé žijí

ČT Art odvysílá 18. prosince od 20:20 nové televizní zpracování opery Čím lidé žijí Bohuslava Martinů, které vzniklo ve spolupráci České televize a Nadace Bohuslava Martinů.  Premiéru měla tato opera v režii Jiřího Nekvasila v rámci Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, kde ji porota festivalové soutěže ocenila speciálním uznáním za mimořádný umělecký počin.

Pastorální operu o jednom dějství Čím lidé žijí, H 336 dokončil Bohuslav Martinů v roce 1952. Měla premiéru v USA a v České republice zazněla naposledy v roce 2014, kdy ji uvedl Jiří Bělohlávek s Českou filharmonií v anglickém originále. Z tohoto koncertu v Rudolfinu také pochází nahrávka použitá u nynějšího televizního zpracování. Režisérem opery je Jiří Nekvasil, který pro Českou televizi již v minulosti připravil Martinů opery Slzy nože a Hlas lesa a mechanický balet Podivuhodný let. 

Na pozdim tohoto roku vydal Supraphon album s nahrávkou koncertu z roku 2014. Nahrávka získala ocenění Recording of the Week od hudebního webu Presto Classical, jako Album dne jí označil Český rozhlas Vltava a nedávno si pozitivní recenzi vysloužila i od hudebního magazínu Opera Today.

Pořad bude dostupný také na stránkách České televize dnes od 21:05 zde.

Účinkují: Csongor Kassai, Rostislav Novák st., Marie Poulová, Zora Valchařová-Poulová, Vojtěch Kopecký

Ivan Kusnjer, Petr Svoboda, Jan Martiník, Lucie Silkenová, Ester Pavlů, Jaroslav Březina, Josef Špaček (vypravěč), Lukáš Mareček. Martinů Voices, sbormistr Lukáš Vasilek, Česká filharmonie, dirigent Jiří Bělohlávek

Jiří Nekvasil (režie)
Miro Gábor (kamera)
Boris Machytka (střih)
Radim Smetana (producent, dramaturgie)
Jakub Kopecký (scéna)
Ilona Jirásková (vedoucí produkce)
Dana Gregorová (choreografie)
Zuzana Krejzková (kostýmy)