AKTUALITY

24
ČT
LEDEN 2019


Dvě alba s Martinů jsou nominována na Ceny Anděl

Hudební Ceny Anděl vyhlašují v aktuálním ročníku novou kategorii “Klasika”. V ní mají soutěži nejlepší alba minulého roku. Hned dvě ze tří nominovaných alb Českou hudební akademií obsahují hudbu Bohuslava Martinů: album s operou Čím lidé žijí a Symfonií č. 1 v podání České filharmonie, Jiřího Bělohlávka, Martinů Voices, Lukáše Vasilka a dalších a Madrigaly nahrané Martinů Voices a sbormistrem Lukášem Vasilkem. Obě alba vydal v minulém roce Supraphon. 

Obě Martinůovská alba získávají od jejich vydání ocenění v České republice i zahraničí. Madrigaly získaly například Diapason d'Or, Editor's Choice časopisu Gramophone a nedávno byly nominovány i na Classic Prague Awards v kategorii Nahrávka roku. Poslední Bělohlávkovu album s Martinů hudbou se zase stalo prosincovým TIPem Harmonie, získalo Recording of the Week od hudebního webu Presto Classical a v lednu i Diapason Découverte pro významné objevy.

Ceny Anděl budou uděleny celkově ve 14 kategoriích - album, skladba, skupina, sólový interpret, sólová interpretka, objev, videoklip, síň slávy, alternativa a elektronika, folk, jazz, klasika, rap a rock. Ceny Anděl pořádá Česká hudební akademie, kteřou tvoří odborníci z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i dosavadních držitelů Anděla. Vítězové budou vyhlášeni během slavnostního ceremoniálu 5. března v pražském Foru Karlín.

Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek (dirigent), Ivan Kusnjer, Petr Svoboda, Jan Martiník, Lucie Silkenová, Ester Pavlů, Jaroslav Březina, Josef Špaček (vypravěč), Lukáš Mareček, Martinů Voices, Lukáš Vasilek (sbormistr)

Martinů Voices, Lukáš Vasilek (sbormistr), Jakub Fišer (housle), Karel Košárek (klavír)