AKTUALITY

01
BŘEZEN 2019


Vychází poslední číslo Martinů Revue roku 2018

V těchto dnech vychází poslední číslo Martinů Revue roku 2018, ve kterém se mimo jiné dozvíte o poslední martinůovské nahrávce Jiřího Bělohlávka, putovní výstavě s obrázky Martinů, nově vydaných publikacích a význačných koncertech, na kterých zazněla hudba českého klasika. Celý obsah najdete zde.

Frank Peter Zimmermann, kterému patří titulní stránka nového čísla, patří k těm umělcům, kteří na světových podiích často a rádi provozují hudbu Bohuslava Martinů. I díky tomu se nově stal čestným členem International Martinů Circle. Tento slavný houslista pravidelně účinkuje v Martinů Koncertu pro housle a orchestr č. 2, minulý rok do svého repertoáru přibral i Martinů první, méně často hraný Koncert pro housle. S dirigentem Jakubem Hrůšou jej v minulém roce nastudoval například s Českou filharmonií, Bamberskými symfoniky a Berlínskými filharmoniky. Z koncertu v Berlínské filharmonii přináší Marinů Revue recenzi, při této příležitosti vzniknul i rozhovor, ve kterém Frank Peter Zimmermann říká i následující slova: “Martinů má svou zcela vlastní hudební řeč. Jeho hudbu nemůžeme jen tak jednoduše zaškatulkovat, protože je velmi proměnlivá. (...) Je to čistá radost ho hrát.”

Jeden z nejdůležitějších projektů Institutu a Nadace Bohuslava Martinů, Souborné vydání díla Bohuslava Martinů, získal již několik ocenění v recenzích uznávaných časopisů z celého světa. Nejnovější recenze, kterou převzala Martinů Revue, pochází z impaktovaného časopisu Opus Musicum. „Poněkud pošramocenou pověst našeho edičního snažení by měl napravit právě Institut Bohuslava Martinů a nakladatelství Bärenreiter. (...) První svazky Souborného vydání díla Bohuslava Martinů jsou příslibem výjimečného edičního počinu," píše v recenzi o Souborném vydání český muzikolog Jiří Zahrádka.

V minulém roce vyšel v rámci projektu další nový svazek, který obsahuje Martinů Čtyřkoncerty. Kritická edice byla poprvé představena na benefičním koncertě pro Institut Bohuslava Martinů, na kterém vystoupil slavný cembalista Mahan Esfahani s díly Viktora Kalabise, Johanna Sebastiana Bacha a Bohuslava Martinů. O této události píše na stránkách Martinů Revue Petr Veber.

Celý obsah aktuálně vydaného čísla najdete zde. Pokud se stanete členem International Martinů Circle, získáte ročně tři čísla časopis Martinů Revue a jedno CD s nahrávkami z festivalu Dny Bohuslava Martinů.