AKTUALITY

07
ČT
BŘEZEN 2019


Národní divadlo Brno uvede v příští sezóně Řecké pašije

Národní divadlo Brno představilo 6. března na tiskové konferenci v Mahenově divadle program na svoji nadcházející sezónu 2019/2020. V současné době uvádí Národní divadlo tři Martinů díla: Epos o GIlgamešovi, Hry o Marii a Tři fragmenty z Juliette. V další sezóně se můžou fanoušci Martinů jevištní tvorby těšit na premiéru jeho opery Řecké pašije. Vstupenky vstoupí do předprodeje 11. března 2019.

Jiří Heřman © Tomáš Vodňanský

Opera Řecké pašije o 4 dějstvích, která bude mít v Brně premiéru 9. dubna 2020, zazní ve své druhé verzi. Hudební ji nastuduje dirigent Tomáš Netopil a režie inscenace se zhostí umělecký šéf opery Jiří Heřman. “Dílo Bohuslava Martinů je v Brně doma. Zazněla tu řada světových premiér jeho oper i baletů a v současné době je náš soubor jediným v ČR, který má na repertoáru hned tři Martinů jevištní díla,” řekl na tiskové konferenci Jiří Heřman. “V sezoně 2019/2020, kdy slavíme 60 let od jeho úmrtí a 130 let od jeho narození, se k nim připojí další – opera Řecké pašije, hluboké humanistické poselství skladatele, které zde zaznělo již ve své československé premiéře.”

V režii Jiřího Heřmana uvádí Národní divadlo již operu Hry o Marii a scénické dvojpředstavení Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas. 14. června tohoto roku bude mít premiéru další dvojpředstavení, Lidský hlas / Tři fragmenty z Juliette v režii Davida Radoka a v nastudování dirigenta Marko Ivanoviće. 

Tisková konference 6. 3. 2019

9. dubna 2020, 19:00 | Premiéra
Janáčkovo divadlo, Brno

Bohuslav MARTINŮ: Řecké pašije, H 372 II

Jiří Heřman (režie)
Tomáš Netopil (dirigent)
Dragan Stojčevski (scéna)
Alexandra Grusková (kostýmy)
Patricie Částková (dramaturgie)

Jméno toho chlapce bylo napsáno do sněhu, vyšlo slunce, sníh roztál, odnesl jeho jméno ve vodách.
Kněz Grigoris svolává shromáždění stařešinů vsi Lycovrissi a vybírá z řad vesničanů Krista a apoštoly pro pašijové hry. Hluboký mír, ve kterém ves dosud žila, je narušen náhlým otřesem. Tak jako prst Boží požaduje důkaz víry, přicházejí na náves běženci z vydrancované a opuštěné vesnice a žádají o azyl. Jsou hněvivě odmítnuti a donuceni hledat si útočiště ve skalnatých horách. Avšak nově jmenovaní svatí jdou za strachujícími se uprchlíky. Běžné denní starosti těchto lidí se postupně vytrácejí; síla jejich víry a jejich role v blížících se pašijích začínají měnit jejich duchovní vědomí do nové zralosti. Každý muž i žena se postupně vrací k jedinému smyslu svého konání: dobru, nebo zlu... Tak charakterizoval Bohuslav Martinů svou poslední operu Řecké pašije inspirovanou románem Kristus znovu ukřižovaný řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise. Skladatel, který sám zažil osud uprchlíka, vytvořil dílo velkého humanistického poselství o síle víry. Poselství v dnešním světě stále více aktuální. Po opeře Hry o Marii a oratoriu Epos o Gilgamešovi se s Řeckými pašijemi na jeviště Janáčkova divadla vrací další z Martinů děl s krásným a rozsáhlým sborovým partem.