AKTUALITY

15
BŘEZEN 2019


Březnový Tip Harmonie: Komplet Martinů pro housle a orchestr

Nedávno vydaná reedice kompletu Bohuslava Matouška pro koncertantní housle a orchestr byla označena jako Tip březnového čísla časopisu Harmonie. Na začátku února vydal komplet 4 CD britský label Hyperion Records k příležitosti letošního 60. výročí úmrtí českého skladatele. Komplet obsahuje například Koncerty pro housle a orchestr č. 1 a č. 2, Rhapsody-Concerto pro violu a orchestr, Concerto da camera, Koncert pro housle, klavír a orchestr a další.

Foto: Archiv Bohuslava Matouška

“Jde bezesporu o zásadní vydavatelský počin. Referenční interpretační projekt, který nejenže propaguje dílo Martinů, ale může být pro další generace výchozím bodem jejich snažení,” píše v recenzi o kompletu šéfredaktor časopisu Harmonie Luboš Stehlík. “Vznikla jedna ze stěžejních oslav geniality a tvůrčího vzmachu Bohuslava Martinů.” 

Na nahrávce spolupracovali kromě Bohuslava Matouška i Česká filharmonie pod vedením Christophera Hogwooda, flétnistka Janne Thomsen, houslisté Jennifer Koh a Régis Pasquier a klavírista Karel Košárek. Na přípravě původní nahrávky i nynější reedice se podílela Nadace Bohuslava Martinů. 

Celý komplet najdete zde.