AKTUALITY

19
ÚT
BŘEZEN 2019


Po stopách Bohuslava Martinů

Poličské muzeum naplánovalo na 6. dubna 2019 unikátní výlet po stopách Bohuslava Martinů téměř na den přesně 100 let od legendárního putování skladatele z Kácova do Poličky. Město Polička si tak připomíná skladatelovo dvoustoletí.

Kácov

"8. dubna 1919 ve 14:00 hod. odpoledne nastoupil Bohuslav Martinů v malém městečku Kácov na vlak a chtěl se dopravit domů do Poličky. Shodou okolností se mu však cesta tak trochu nepovedla a namísto původních 6 hodin se protáhla na neskutečných 26 hodin a vrcholem byla jízda z České Třebové do Svitav dobytčákem plným prasat!” popisuje Martinů cestu muzikoložka Monika Holá. “Šlo o tak výrazný zážitek, že jej skladatel zaznamenal formou komiksu do svého deníku a díky tomu jej máme zdokumentován."

A proč jel skladatel právě do Kácova? Je v tom samozřejmě žena. Skladatel jel navštívit dívku Irmu Hojtašovou, jejíž totožnost byla do nedávné minulosti zcela neznámá.

Martinů komiks

Kácov je půvabné malé městečko ležící na řece Sázavě ve Středočeském kraji. Jeho dominantou je barokní zámek s kaplí. Kromě návštěvy zámku čeká výletníky i prohlídka místního pivovaru Hubertus, ale také se podívají na kácovské nádraží a na domek, kde bydlela zmíněná dívka.

Více informací k výletu najdete na stránkách města Poličky.

Pokud vás zajímá více kreseb a malůvek Bohuslava Martinů, můžete si na našem e-shopu zakoupit novou publikaci Moniky Holé, která komplexně mapuje skladatelovy výtvarné pokusy.