AKTUALITY

15
PO
DUBEN 2019


První ostravská Juliette v recenzích

Ve čtvrtek 11. dubna měla v Národním divadle moravskoslezském svoji ostravskou premiéru opera Bohuslava Martinů Juliette. O režii inscenace se postaralo režisérské duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), soubor opery NDM a sólisty připravil hudební ředitel divadla Jakub Klecker. Na svých stránkách o této události informovali například časopis Harmonie, KlasikaPlus.cz nebo Opera Plus. 

Luciano Mastro (Michel), Doubravka Součková (Julietta) Foto: Martin Popelář

Martinů Julietta okouzlila Ostravu
Martin Jemelka / Harmonie

“Nejenže to byla premiéra povedená a zdařilá, ale troufal bych si říci, že dokonce přelomová, a to především díky jevištnímu ztvárnění inscenačního kvarteta SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, režie), Martin Chocholoušek (scéna) a Simona Rybáková (kostýmy). (…) Škoda, že ta podívaná trvala jen tři hodiny.”

Ostravská Julietta - surrealismus s lidskou tváří a s úsměvem
Petr Veber / KlasikaPlus.cz

“Čtvrteční premiéra operního souboru Národního divadla moravskoslezského měla náboj události, na kterou se čeká. Pánové Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, známí a oceňovaní v divadelním prostředí výhradně pod svou zkratkou, očekávání nezklamali. Přinesli neotřelé nápady, jak znázornit situace bez smyslu, jak odlehčit bezvýsledné hledání ideálu ženy - osudové vidiny, jak potlačit temnou přízračnost a bezvýchodnost. I když některé postavy jakoby neměly tváře, tak režie pojala surrealismus jednoznačně polidštěně, chápavě a hlavně s příjemnou, větší než malou špetkou humoru. Juliettu Bohuslava Martinů inscenovali, řečeno dvěma slovy, neokázale dokonalou. Jakub Klecker je s taktovkou v ruce plně podpořil. A zúčastnění zpěváci jejich představu plnili evidentně s chutí. (…) Ostravská inscenace, mimochodem historicky první uvedení Julietty v tomto městě, je vzácným příkladem krásného souladu mezi děním na jevišti a textem libreta. I když je místy režijní vizuální řešení třeba překvapivé, nejde proti slovům. Vyvolává to potěšení!”

Jorge Garza (Michel) Foto: Martin Popelář

Šedá touha po Juliettě
Helena Havlíková / Opera Plus

“Kateřina Kněžíková nádherně předvedla, že part Julietty v sobě může mít více ženské smyslnosti a plnokrevnosti včetně holčičí náladovosti a umíněné hašteřivosti, ale i vroucí něhy. Její Julietta je dalším výkonem, kterým se Kněžíková vypracovala do pozice naší špičkové sopranistky.”

Úvaha a trochu vzpomínání nad snovou Juliettou aneb Proč je dobré jet do Ostravy
Olga Janáčková / Harmonie

“Všem účinkujícím je ostatně výborně rozumět – veliká vzácnost! Typově báječně obsazené figury, někteří operní herci mají svou zkušenost už z předchozích českých inscenací. Získali tím neobyčejnou interpretační jistotu a mohou si hrát s drobnokresbou. (…) Inscenace upoutává už od prvního tónu svou soustředěností a mimořádnou chutí do hry u všech zúčastněných. Přenáší to pozitivní energii na obecenstvo a uvolněné herectví podněcuje také hlasovou výrazovou sdělnost. Dirigent Jakub Klecker se s Juliettou setkal už při brněnské inscenaci, tehdy v nekrácené podobě. Jeho pojetí je tu hodně kontrastní, až silově živelné, avšak s patřičnými ztišeními v lyrických pasážích. Dobře si rozumí s poetikou dvojice Skutr.”