AKTUALITY

14
ÚT
KVĚTEN 2019


PKF - Prague Philharmonia provede v Kasárnách Karlín Rhapsody-Concerto

U příležitosti oslav druhého výročí kulturního centra Kasárna Karlín se v unikátním areálu kulturní památky odehraje šest open-air koncertů pro celkem 3600 lidí. Na pódiu se představí PKF – Prague Philharmonia pod vedením osmadvacetileté české dirigentské hvězdy Jiřího Rožně. V programu zazní slavné skladby z pera Mozarta, Beethovena a Martinů. Koncerty proběhnou v termínu 19. – 23. června, vždy od 21 hodin. 20. června bude v rámci koncertu pokřtěn nový svazek Souborného vydání díla Bohuslava Martinů.

Jiří Rožen Foto: Ilona Sochorová

Během šesti letních večerů zazní pod širým nebem trojice světoznámých skladeb. Koncert zahájí předehra k opeře Don Giovanni od Wolfganga Amadea Mozarta. Naváže fantazijní Rhapsody-Concerto pro violu a orchestr českého skladatele Bohuslava Martinů, která vznikla v roce 1952 v emigraci v New Yorku. Večer zakončí Beethovenova Symfonie č. 7 A dur. Jednotícím prvkem programu je  spojení s Českem – premiéra Dona Giovanniho proběhla v dnešním Stavovském divadle, ve skladbě Bohuslava Martinů je patrná nostalgie po vlasti, kam mu byl v roce 1948 navždy uzavřen přístup, a na své Sedmé symfonii začal Beethoven pracovat během lázeňského pobytu v Teplicích.

Taktovky se ujme jeden z nejtalentovanějších mladých českých dirigentů současnosti Jiří Rožeň, který se členy PKF – Prague Philharmonia v roce 2016 s úspěchem debutoval na prestižním festivalu Pražské jaro, mimo jiné s Martinů skladbou Sinfonietta "La jolla". Finalista Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award a Donatella Flick LSO Conducting Competition v Londýně má za sebou debut s Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, BBC Philharmonic a Waleským národním symfonickým orchestrem BBC. „Projekt Kasárna Karlín se mi zdá být velice záslužný a zajímavý. Myslím si, že je enormně důležité přinášet hudbu širšímu okruhu posluchačů,” říká Jiří Rožeň. Sólistou v Martinů Rhapsody-Concerto pro violu a orchestr bude Stanislav Svoboda, zakládající člen PKF.

Kasárna Karlín

V rámci projektu proběhne 20. června i křest nového svazku ze Souborného vydání díla B. Martinů, který obsahuje skladby Rhapsody-Concerto pro violu a orchestr, H 337 a Concerto da camera pro housle, smyčcový orchestr, klavír a bicí, H 285. Editory tohoto svazku, který vychází ve spolupráci Institutu Bohuslava Martinů, nakladatelství Bärenreiter a finanční podpory Nadace Bohuslava Martinů, jsou Sandra Bergmannová a Paul Silverthorne.

Termíny koncertů

st 19. června od 21.00
čt 20. června od 21.00
pá 21. června od 21.00
so 22. června od 17.00
so 22. června od 21.00
ne 23. června od 21.00

Vstupenky jsou k zakoupení zde:

https://goout.net/cs/listky/pkf-prague-philharmonia-kasarna-karlin/cege/