AKTUALITY

20
PO
KVĚTEN 2019


Album Martinů písní v recenzích

Na počátku roku 2019 vyšlo u Supraphonu úspěšné album s Martinů písněmi (Písničky na jednu stránku, H 294, Písničky na dvě stránky, H 302, Nové slovenské písně, H 126 a Nový špalíček, H 288), které nahráli sopranistka Martina Janková, barytonista Tomáš Král a klavírista Ivo Kahánek. Kromě pochvalných recenzí hudebních webů a časopisů Diapason, Le Monde, MusicWeb International nebo Gramophone, si album vysloužilo i ocenění Diapason d'Or. 

Foto: Petra Hajská

Diapason Magazine (Duben 2019) / Nicolas Derny

“Tito tři umělci dosahují zázraků v každé jednotlivé písni, které tvoří tuto příjemnou sbírku: božský hlas Martiny Jankové se zdá být oslnivější než jindy, Tomáš Král s obdobným umem zdolává synkopy a důrazy a klavírista Ivo Kahánek, který tu působí jako katalyzátor, je v doprovodu neúnavně vynalézavý. (…) Byl to dobrý nápad, aby bylo v albu obsaženo několik písní z období války, společně s některými, které byly jedny z posledních. V těchto písních vzpomíná Martinů na svou rodnou zemi a Poličku s intenzivní nostalgií, jemně zosobněnou sopránem. Ještě lepší nápad byl umožnit dvěma zpěvákům “konverzovat” u písní, u kterých je to možné. (…) Aby nás učinili naprosto šťastnými, umělci museli dát stejný důraz na texty i noty - a někdy i více na slova. Dělají tak s neustálou citlivostí a velkým porozuměním.”

Gramophone / Tim Ashley

“Jasné, stříbrné sopránové odstíny Jankové kompenzují Králův světlý, vřelý baryton. Nic není přehnaně dramatizováno ani plné sentimentality (…) Klavírista Ivo Kahánek propojuje písně svým hraním plným neokázalé obratnosti a emocionální zdrženlivosti. Je to půvabné album, natočené tím nejlepším možným způsobem.”​

MusicWeb International Jonathan Woolf

“Zaměření Supraphonu na lidové vlivy jej odlišuje od víceobjemových alb Naxosu, nicméně způsobem, který je plodný a doplňující (…) Jankové soustředěná nevinnost dodává lehce odlišný, méně zasahující výklad písní (…) baryton Tomáš Král zpívá s chlapeckou vřelostí a mistr klavírista Ivo Kahánek - který na svém kontě nemá ani jednu nepovedenou nahrávku - dodává nahrávce hloubku svou nápodobou cimbálu.”

Le MondeMarie-Aude Roux

"A l’instar de Bartok et de Kodaly pour la Hongrie, le Morave Bohuslav Martinu collecta les musiques folkloriques populaires de sa région, entre Bohême et Slovaquie, dans lesquelles il puisa une large part de son inspiration, notamment après s’être exilé aux Etats-Unis dès 1923. La chaude maturité vocale de Martina Jankova, la sensible délicatesse de Tomas Kral, non moins que le piano fédérateur d’Ivo Kahanek donnent à ces musiques contrastées leur tour sentimental ou nostalgique, drôle voire grinçant. En solo ou en duo, les chanteurs et leur compagnon au clavier nous entraînent sur les chemins d’Europe centrale dont les 52 mélodies de Martinu sont autant de petites pierres de touche."

Das Opernglas (April 2019)

„Martina Janková singt diese Lieder mit dem tiefen Verständnis für alles, was mit Liebesleid und -lust zu tun hat. Ihr wendiger, wundervoll samtig timbrierter Sopran verleiht den Liedern Intimität und Wahrhaftigkeit. Zurecht lobt sie ihren Partner Tomáš Král als einen feinfühligen Sänger, dessen lyrische Stimme begeistert und wunderbar zu Martinů's Idiom passt. Wer Freude an den kleinen, unspektakulären Dingen des Lebens hat, der wird diese CD als ein mit zahlreichen Juwelen gefülltes Schatzkästlein zu schätzen wissen.“

Český rozhlas Vltava / Petr Veber

"Martina Janková nechává do svého příjemného hlasu proniknout lehké chvění, Tomáš Král zpívá s obdivuhodnou hladkou lehkostí. Ani jeden se neuchyluje k manýrám, ani jeden se nenechá strhnout k přehánění dikce. Pohybují se v tišší dynamice, tak, jak by to dokázal málokterý jiný pěvec, přistupují k textům i k melodiím prostě a oproštěně, ale v žádném případě ne nezajímavě, ploše nebo bezbarvě. Je jasné, že za zdánlivou samozřejmostí je velká příprava, že zdrženlivost není zadarmo a že by uměli i přidat. Zvolili opravdu intimní přístup. (…) Za samostatnou zmínku samozřejmě stojí klavírní doprovod Ivo Kahánka. Dopodrobna propracovaný, samozřejmě že ani pro klavír nejsou miniaturní rozměry ničím snadným. Je potřeba v pár akordech několikrát proměnit náladu a náboj, je potřeba udržet poezii, ale nevytratit se, zpěv podporovat a doplňovat, ale o co je neokázalejší, o to méně prostoru pianistovi pro jeho kouzla zbývá… Ivo Kahánek se zhostil jemných nuancí, akcentů i přesně odvažovaných způsobů tvoření tónu svrchovaně.”

The Art Music Lounge / Lynn René Bayley​

"Toto je naprosto nádherné album, sestávající z (většinou) krátkých Martinů písní - všech  docela lyrických a tonálních - převážné založených na lidové hudbě. Jedním z důvodů úspěchu alba je to, že Martina Janková i Tomáš Král mají atraktivní hlasy bez přehnaného vibrata, navíc se skvělou stylizací a excelentní dikcí. Pokud máte rádi hudbu Martinů a lidové písně, album si zamilujete!"