AKTUALITY

24
KVĚTEN 2019


Pocta těreminu na Pražském jaru

“Pocta těreminu”, tak se jmenuje koncert Pražského jara, který se uskuteční 24. května 2019 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Jeho středobodem bude Fantazie pro těremin, hoboj, smyčcové kvarteto a klavír, H 301 Bohuslava Martinů, ve které vystoupí světová hráčka na těremin Carolina Eyck, Bennewitzovo kvarteto, hobojistka Alžběta Jamborová a klavírista Karel Košárek. Zazní také Martinů Smyčcový kvartet č. 3, klavírní skladby Motýli a rajky, Smyčcový kvartet G dur Josepha Haydna a světová premiéra kompozice æther Jakuba Rataje.

Carolina Eyck Foto: Ananda Costa

Slavný elektronický nástroj těremin, který vynalezl v roce 1920 ruský vědec Lev Sergejevič Těrmen, zazní 24. května ve dvou skladbách - Fantazii Bohuslava Martinů a skladbě æther, napsané pro Pražské jaro mladým českým skladatelem Jakubem Ratajem. „Martinů byl jedním z prvních skladatelů, kteří pro těremin komponovali – jeho Fantazie byla premiérována na podzim roku 1945. Je opravdu velmi dobře napsaná,“ říká Carolina Eyck, v současnosti nejvyhledávanější hráčka na těremin, která s touto skladbou v Praze vystoupila už v rámci Dnů Bohuslava Martinů v roce 2015. „Do kadence napsal Martinů překrásnou lidovou melodii, kterou hraji jako duet s violou. Je to moje oblíbená pasáž, hru na violu jsem totiž také studovala,“ dodává.

Na programu koncertu jsou také Martinů tři klavírní skladby Motýli a rajky, H 127 v podání Karla Košárka a Smyčcový kvartet č. 3, H 183 z roku 1929. „Jeho Smyčcový kvartet č. 3 si pohrává se zvukovými možnostmi čtyřhlasu a nechává se inspirovat čistotou neoklasické formy, lehkými gesty, ze kterých staví hudební frázi. Právě zde se kompoziční postupy nejvíce blíží skutečnému klasicismu, zejména hudebnímu výrazivu Josepha Haydna, který proto v našem programu nesmí chybět,“ poukazují na zajímavou dramaturgickou provázanost členové Bennewitzova kvarteta. „Tak jako Martinů v žádném případě neopovrhuje hudební minulostí a hlásí se ke klasicistním postupům, nebojí se Haydn vyznat se ze své lásky k barokní opeře a nabízí nám ve volné větě překvapivé, místy líbezné, jindy až strhující hudební drama!“

Bennewitzovo kvarteto Foto: Kamil Ghais

Posledních pár vstupenek na tento koncert můžete získat zde.