AKTUALITY

07
PO
ŘÍJEN 2019


Festival Archaion Kallos představí vlivy byzantské hudby na tvorbu Martinů

Už podesáté se rozezní tóny povznášejících melodií, které posluchačům nabídnou starobylou krásu zpěvů křesťanského Východu. Jako každý podzim se tak stane při mezinárodním hudebním festivalu pravoslavné duchovní hudby Archaion Kallos, který pořádá Spolek Philokallia. V Česku je jediným svého druhu a už tradičně se na něj sjedou umělci z tuzemska i ze zahraničí. Letos se zaměří na to, jak pravoslavné zpěvy inspirovaly české tvůrce – hlavně pak Bohuslava Martinů, od jehož úmrtí letos uplynulo 60 let.

„Před dvěma roky jsme slavili úspěch s koncertem Řecké pašije Bohuslava Martinů. Při něm jsme poprvé veřejnosti ukázali vlivy byzantské hudby na tvorbu tohoto významného českého umělce. Protože si letos připomínáme 60 let od jeho odchodu, chceme na toto téma navázat,“ říká ředitel festivalu Marios Christou. Při koncertě „Byzantská hudba Bohuslava Martinů“, který se uskuteční ve čtvrtek 10. října v pravoslavném katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, tak návštěvníci uslyší byzantské skladby, které Bohuslav Martinů použil v opeře Řecké pašije. „Znovu zalistujeme rukopisem, který jsme před časem objevili a který vnesl nové světlo do vnímání tvorby Bohuslava Martinů,“ doplňuje Christou s poukázáním na jeden ze svých nejdůležitějších badatelských počinů. 

Během dalších koncertů se návštěvníci setkají se širokým spektrem hudby východního křesťanství. Uslyší tzv. znamennyj raspěv, ranou ruskou polyfonii, seznámí se s lidovou duchovností oblastí bývalé byzantské říše a nebudou chybět ani klasické skladby význačných ruských autorů, jako např. Sergeje Rachmaninova, či díla předních současných autorů, jako je např. Arvo Pärt. Jako každý rok jsou součástí festivalu také světové premiéry skladeb českých autorů, tentokrát Michala Rataje.

Vstupenky je možno zakoupit v místě konání vždy hodinu před začátkem koncertu. Předprodej a další informace