AKTUALITY

02
PO
PROSINEC 2019


Nahrávka s Martinů Inkantací albem měsíce BBC Music Magazine

Nové album Supraphonu, které obsahuje Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll a Klavírní koncert č. 4 "Inkantace" Bohuslava Martinů, se dočkalo prestižního ocenění. CD klavíristy Ivo Kahánka, Bamberských symfoniků a dirigenta Jakuba Hrůši označil BBC Music Magazine jako nahrávku měsíce. 

„Nemohu této nahrávce vyslovit větší pochvalu, než když řeknu, že se nad ní vznáší duch Rudolfa Firkušného (…) Nesmírná pečlivost, s jakou Kahánek věnuje pozornost dynamickým znaménkům, dává vznik jasně strukturovanému provedení, které se vyznačuje výjimečným citem. (…) Díky tomu, jak Kahánek zvládl úchvatnou zvukovost [Martinů Inkantace], se vše poskládá v jeden souvislý celek,“ píše o albu v nadšeném článku recenzent BBC Music Magazine John Allison. 

„Získat ocenění ‘nahrávka měsíce’ v celosvětové konkurenci v tak prestižním odborném časopise, jakým je BBC Music Magazine, je samozřejmě velkou ctí. Ještě víc mne však těší fakt, že je to obrovský kompliment celé české hudbě, jejíž některá díla jsou občas neprávem podceňována. Rád bych tedy poděkoval Johnu Allisonovi za pochopení našich záměrů, Supraphonu za podporu a péči a zejména Jakubovi Hrůšovi a Bamberským symfonikům za to, že dali nahrávce celé své srdce…,” zareagoval na ocenění Ivo Kahánek.

Dirigent Jakub Hrůša k tomu poznamenal: „Spolupráce s Ivo Kahánkem v sobě vždy spojuje nejvyšší myslitelnou profesionalitu a lidskou vřelost – a obojí je, myslím, založeno mimo jiné na jeho umělecké pokoře. Jsem šťastný, že naše upřímné a zanícené úsilí společně se stejně cítícími Bamberskými symfoniky v maximálně míře ‘posloužit‘ géniům české hudby Dvořákovi a Martinů se teď setkává s takovým oceněním. Je to především pocta těmto skvělým skladatelům. Byli jsme v každém taktu samozřejmě zcela sami sebou, ale naše práce měla hlavně oslavit mimořádnou krásu těch děl. V tomhle jsme s Ivošem zajedno – snažíme se být služebníky litery i ducha hraných skladeb, v každém detailu i v celkovém vyznění. Těším se na další setkání s ním – a s Martinů a Dvořákem!“

Album je možné získat zde.

Recenze

“Le jeu du pianiste Ivo Kahánek est envoûtant, il sait nous captiver avec son style pianistique qui atteint presque la grâce…”
★★★★ Classique HD, září 2019

“Un pianiste ou plutôt un musicien romantique par excellence: les phrasés qu’il développe, si soigneusement peaufinés sous ses doigts, saisissent par leur chaleur dans tous les registres, scintillant dans les aigus, caressant les oreilles par la mise en valeur de la douceur vocale de la ligne mélodique… Pour le Concerto pour piano n° 4 Incantation de Bohuslav Martinů, il impressionne par le raffinement et la précision de son toucher au travers d’une partition riche en couleurs et parsemée de touches contrastées… Un must pour les amateurs du piano.”
★★★★ ResMusica, říjen 2019

“From start to finish, Dvořák’s and Martinů’s piano concertos are given compelling performances by Ivo Kahánek which feel fresh and exhilarating. With glorious sound to match the quality of the performances, this is an album to relish.”
★★★★ MusicWeb International, listopad 2019

“Kahánek and Jakub Hrůša make a brilliant case for a loveable piece. Dvořák's second subject is incredibly catchy, and the slow movement’s opening is drop-dead gorgeous. Kahánek never seeks to dominate; this is very much a meeting of equals, and probably the concerto's best modern recording… Keeping track of Martinů’s fre­ewheeling first movement is an exhilarating challenge, one's ears continually tickled by startling orchestral details… And as with the Dvořák, it receives a remarkable performance, with Hrůša’s Bamberger Symphoniker on incandescent form. Marvellous.”
★★★★ The Art Desk, listopad 2019

Text: Supraphon