AKTUALITY

06
PO
LEDEN 2020


Vzpomínkový koncert na prof. Zuzanu Růžičkovou

Na vzpomínkovém koncertě k nedožitým 93. narozeninám cembalistky prof. Zuzany Růžičkové vystoupí nadaný polský houslista Wiktor Dziedzic, dvojnásobný laureát Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Na koncertu v Sále Martinů 14. ledna 2020 jej ve skladbách Fryderyka Chopina, Viktora Kalabise, Camille Saint-Saënse, Karola Szymanowského a Henryka Wieniawského doprovodí klavírista Daniel Wiesner.

Zuzana Růžičková Foto Tomáš Vodňanský

„Zuzana Růžičková nebyla jen světovou cembalistkou, ale i inspirativní pedagožkou, která vychovala několik dalších generací cembalistů. Spolu s manželem Viktorem Kalabisem také zasvětili celý život soutěži mladých hudebníků Concertino Praga, v roce 1966 se zasadili o její vznik a po celou dobu se podíleli na organizaci. Není tedy náhoda, že na koncertě zahraje zrovna Wiktor Dziedzic, který sice zatím není v tuzemsku tolik známý, ale jeho talent a úspěchy ze soutěže Concertino Praga napovídají, že se u něj máme na co těšit,“ říká Aleš Březina, předseda správní rady Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, který vzpomínkový koncert pořádá. 

Wiktor Dziedzic je studentem Natana Dondalského v hudební škole G. Bacewiczové v polském městě Koszalin. Získal řadu ocenění v národních i mezinárodních houslových soutěžích; mezi jeho úspěchy patří například Grand Prix v soutěži Uměleckého vzdělávacího centra, Grand Prix v Národní houslové soutěži v Toruni, první cena v Národní houslové soutěži M. Ławrynowicze, druhá cena v Mezinárodní houslové soutěži George Philippa Telemanna v Poznani, druhá cena v 52. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga v kategorii Trio a první cena v kategorii Housle z loňského ročníku této soutěže. 

Wiktor Dziedzic Foto Khalil Baalbaki

„První dáma“ či dokonce „královna“ cembala. Tak byla označována prof. Zuzana Růžičková doma i po celém světě, kde si vydobyla renomé již v roce 1956 svým vítězstvím na prestižní soutěži ARD v Mnichově a poté i unikátní kompletní nahrávkou děl Johanna Sebastiana Bacha pro klávesové nástroje. Jejím manželem byl Viktor Kalabis, jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů druhé poloviny 20. století. Za svůj život složil více jak 90 orchestrálních, komorních a vokálních skladeb, které byly premiérovány a uváděny po celé Evropě. Viktor Kalabis se také zasloužil o vznik Institutu Bohuslava Martinů.

Vzpomínkový koncert na prof. Zuzanu Růžičkovou proběhne 14. ledna 2020 od 19:30 v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze. Studenti ZUŠ, konzervatoří a hudebních vysokých škol mají na koncert vstup zdarma, povinná je jen rezervace vstupenek na e-mailu viktorkalabis@gmail.com. Standardní vstupenky jsou k dispozici za 100 Kč, respektive za 50 Kč pro studenty a seniory zde: bit.ly/KoncertproZuzanu