AKTUALITY

15
ČT
ŘÍJEN 2020


Dny Bohuslava Martinů 2020 | PROLOG - Hudba Hradní stráže a Policie ČR

Václav Blahunek

 

 
 

V. Nelhýbel – Ceremony for Band

B. Martinů –
"O kouzelné mošně" z Baletu Špalíček, H 214 (úpr. J. Brejšek)
Dumka č. 2, H 250 (úpr. J. Vodňanský)
Svatební polka z baletu Špalíček, H 214 (úpr. J. Vodňanský)

N. Rimskij-Korsakov – Koncert pro trombon a dechový orchestr                                      

Percy Greinger – Lincolnshire Posy


Hudba Hradní stráže a Policie ČR
plk. Václav Blahunek (dirigent)
por. Vít Kořínek (trombón)

 

Martinů na online koncertě Hudby Hradní stráže a Policie ČR

Tradiční prolog festivalu Dny Bohuslava Martinů ve Španělském sále Pražského hradu nemohl proběhnout na konci listopadu z důvodů vládních opatření. Nyní Hudba hradní stráže a Policie ČR program koncertu nahrála a je k dispozici online. Připojil se tak k dalším koncertům festivalu, které jsou na stránkách Nadace Bohuslava Martinů přístupné ke zhlédnutí po celý rok.

Koncert Hudby hradní stráže a Policie ČR měl zahájit festival Dny Bohuslava Martinů. Situace bohužel živé provedení programu neumožnila a k nahrávce, která byla právě zveřejněna, se členové dechového orchestru pod vedením plk. MgA. Václava Blahunka, Ph.D. sešli koncem ledna ve své zkušebně.

Z díla Martinů orchestr provedl upravené části z baletu Špalíček. Zahrál také zřídka uváděný Koncert pro trombón a vojenský orchestr Nikolaje Rimského-Korsakova, ve kterém se sólového partu ujal por. Vít Kořínek. Na programu byly také pozoruhodné skladby repertoáru pro dechový orchestr, Concertante Čechoameričana Václava Nelhýbla a Lincolnshire Posy Australana Percyho Graingera.