AKTUALITY

14
ST
ŘÍJEN 2020


Historický úspěch pro muzikologii: Institut Bohuslava Martinů získal prestižní cenu za výzkum

Český muzikologický výzkum zaznamenal v minulých dnech nevídaný úspěch: Institut Bohuslava Martinů získal za svůj dlouhodobý projekt Souborného vydání díla Bohuslava Martinů Cenu předsedkyně Grantové agentury ČR za rok 2020. Jde vůbec o první ocenění tohoto druhu udělené nestátní neziskové organizaci v oboru muzikologie. Projekt byl vybrán z desítek kandidátů v kategorii společenské a humanitní vědy, a umístil tak muzikologii vedle přírodovědných oborů jako molekulární biologie, genetika, matematika nebo chemie.

Cenu převzal za Institut Bohuslava Martinů jeho ředitel, skladatel a muzikolog Aleš Březina. “Je to právě základní muzikologický výzkum, který zpřístupňuje jedinečné kulturní dědictví jednoho z nejvýznamnějších skladatelů české klasické hudby dalším generacím hudebním interpretům po celém světě. Ocenění je velkou poctou pro celý tým, ale i pro všechny naše podporovatele v čele s Nadací Bohuslava Martinů.

Souborné vydání díla Bohuslava Martinů si klade za cíl představit ucelený soubor všech více než čtyř set skladatelových děl ve vědeckých kritických edicích v češtině a v angličtině. “Celosvětová sláva, které se Bohuslavu Martinů dostalo za jeho života, potom v 60. a 70. letech poněkud vyhasla. Teprve nyní dostáváme konečně možnost se tomuto skladateli opět věnovat, a důkladně pátrat po všech možných aspektech jeho tvorby i osobního života.

Od roku 2015 bylo publikováno celkem devět svazků, které věrně zachycují skladatelův tvůrčí záměr a poskytují detailní vhled do geneze jeho skladeb. Svazky následně putují k orchestrům, operním domům i jednotlivým interpretům po celém světě, které dílo Martinů uvádějí. Díky tomu se dlouhodobě daří zvyšovat četnost uvádění skladatelových děl, a šířit tak povědomí o jednom z nejvýznamnějších českých skladatelů 20. století do celého světa. Jenom v minulých letech se Martinů opery objevily například v Berlínské státní opeře nebo Carnegie Hall, úspěchy slavili i pianista Ivo Kahánek společně s dirigentem Jakubem Hrůšou a Bamberskými symfoniky, kdy za nahrávku Martinů Inkantace získali prestižní BBC Music Magazine Award. Badatelská práce ale přináší i neobvyklá překvapení: díky projektu se Institutu například podařilo objevit desítky ztracených skladeb - operu, balet nebo několik klavírních skladeb.

Institut Bohuslava Martinů slaví v letošním roce 25 let od svého založení. Pokud to situace dovolí, čtvrtstoletí své existence završí slavnostním koncertem 7. prosince 2020 v sále Martinů na HAMU v Praze. Představí se na něm Zemlinského kvarteto, které provede mj. i světovou premiéru dosud neznámé verze Martinů Smyčcového kvartetu č. 2. Kromě toho je v plánu uvedení dosud nezveřejněného mini-dokumentu Olgy Špátové, která zachytila pohled na dílo Bohuslava Martinů očima Jakuba Hrůši nebo Jiřího Bělohlávka. Vstupenky budou k dostání na místě nebo přes e-mailovou rezervaci na adrese martinu@martinu.cz.

Další informace a ohlasy:

https://www.pdf.upol.cz/nc/zprava/clanek/spolecny-projekt-institutu-bohuslava-martinu-a-univerzity-palackeho-ziskal-cenu-predsedkyne-ga-cr

Více informací o laureátovi

Více informací o cenách

Záznam ze slavostního předávání cen z 23.9.2020

O ocenění informovala také například Česká televize  ZDE

Další informace o Projektu Souborné vydání najdete ZDE