AKTUALITY

03
ČT
PROSINEC 2020


Výroční cena Nadace Bohuslava Martinů pro Guarneri Trio Prague

Výroční cena Nadace Bohuslava Martinů pro Guarneri Trio Prague


Foto: zleva Marek Jerie, Ivan Klánský, Čeněk Pavlík, Jiří Hlaváč.
Autor: Zdeněk Chrapek

 

Členové Guarneri Tria Prague, klavírista Ivan Klánský, houslista Čeněk Pavlík a violoncellista Marek Jerie byli oceněni Výroční cenou Nadace Bohuslava Martinů za celosvětovou reprezentaci a propagaci díla význačného českého skladatele, kterého soubor uváděl opakovaně koncertně i na nahrávkách.

„Vedle vynikajících výkonů byla pro soubor příznačná i vyrovnanost, stálost a cílevědomost, jimiž se v mnohém lišili od svých vrstevníků,“ řekl při příležitosti předání ředitel Nadace, prof. Jiří Hlaváč. Původně měla být cena předána na večerním koncertu festivalu Dny Bohuslava Martinů 2020 v Lichtenštejnském paláci. V současné situaci se koncert uskutečnil bez diváků s pořízením zvukově obrazového záznamu, předávací ceremoniál proběhl v komorním duchu přímo v sídle Nadace.

Cenu za celoživotní zásluhy o propagaci jména a díla Bohuslava Martinů uděluje Nadace Bohuslava Martinů významným osobnostem hudebního života. Prvním nositelem ocenění byl prof. Jaroslav Mihule, autor legendární monografie a rovněž vědeckých studií o slavném poličském rodákovi.

Guarneri Trio Prague hraje ve stejném obsazení od roku 1986 a patří ke světové špičce klavírních trií. Tři výrazné osobnosti interpretů při společné hře vynikají dokonalou souhrou, mimořádnou zvukovou kulturou a vysokou technickou virtuozitou. Pravidelně vystupují na mnoha mezinárodních festivalech a v prestižních hudebních centrech. Guarneri Trio Prague absolvovalo rozsáhlá koncertní turné po Evropě, Kanadě, Austrálii, Severní a Jižní Americe, či Japonsku, na nichž propagovalo hudbu Bohuslava Martinů a přispělo k šíření renomé významné světové osobnosti v kulturní a umělecké historii.


Autor: Zdeněk Chrapek