AKTUALITY

19
ÚNOR 2021


PhDr. Kateřina Maýrová byla oceněna medailí Nadace Bohuslava Martinů

Dlouholetá členka Správní rady Nadace Bohuslava Martinů PhDr. Kateřina Maýrová byla oceněna medailí Nadace Bohuslava Martinů za celoživotní přínos k poznávání a zpřístupňování odkazu Bohuslava Martinů.

Kateřina Maýrová byla po řadu desetiletí kurátorkou Českého muzea hudby. Ve své badatelské práci se zaměřuje na výzkum nenotových dokumentů (zejména korespondence) k biografii Bohuslava Martinů, podílí se též na přípravě svazků souborného kritického vydání díla Bohuslava Martinů a přípravě výstav – je například autorkou scénáře k výstavě „Hudební divadlo Bohuslava Martinů“, a také hlavní autorkou putovní výstavy „Fenomén Martinů“, která byla součástí projektu Martinů Revisited 2009. Připravovala také výstavy k jubileu hudební skladatelky Vítězslavy Kaprálové. Odborné studie PhDr. Maýrové byly publikovány v tuzemských i zahraničních odborných časopisech a sbornících.

 

"Doktorku Kateřinu Maýrovou jsem poznala v 90. letech na zasedáních správní rady Nadace Bohuslava Martinů. Vždy byly její poznatky přínosem pro odkaz Bohuslava Martinů, mimo jiné znala detailně bohatou korespondenci skladatele. Její činnost byla obsáhlá i v dalších ohledech - stala se členkou ediční rady Souborného kritického vydání, udržovala plodné kontakty s Centrem skladatele v Poličce, přispívala i k popularizaci díla Martinů, např. zajímavou výstavou v jubilejních letech. Jsem ráda, že se naše spolupráce bude dále rozvíjet a přeji ji mnoho zdraví a štěstí i v osobním životě."

PhDr. Stanislava Střelcová, předsedkyně Správní rady Nadace Bohuslava Martinů.


K této vzácné příležitosti zveřejňujeme také její zajímavou a obsáhlou studii (v angličtině) s názvem The Unfinished Stage Works of Bohuslav Martinů s bohatou obrazovou přílohou. Studii si můžete stáhnout a přečíst zde.

 


Maýrová, Kateřina: Stage works of Bohuslav Martinů