AKTUALITY

10
ČT
ČERVEN 2021


Martinů Voices zazpívaly na podporu Institutu B. Martinů

Na šestém benefičním koncertu na podporu činnosti Institutu Bohuslava Martinů vystoupil sbor Martinů Voices. Koncert, který byl původně plánován na 9. 11. 2020, se uskutečnil v pondělí 7. června 2021 v zahradě Vratislavského paláce.

Martinů Voices je komorní vokální soubor, zaměřující se na sborovou tvorbu 20. století. Výkony tohoto tělesa jsou dlouhodobě vysoko ceněny – v březnu 2018 byla jejich martinůovská deska oceněna nejvyšším hodnocením v prestižním britském časopisu Gramophone, kde získala tzv. “Editor’s Choice“, květnové (2018) číslo časopisu Diapason, který je považován za nejvýznamnější periodikum frankofonního hudebního světa, ji ohodnotilo svou nejvyšší známkou a CD tak získalo tzv. “Diapason d’Or”. Britský hudební kritik David Nice označil umění Martinů Voices jako „truly treasure for everyone“ a udělil souboru pět hvězdiček z pěti (David Nice, BBC Music Magazine, červenec 2018).

Na benefiční koncert pro podporu činnosti Institutu Bohuslava Martinů připravil sbor program složený z madrigalů renesančního mistra Giovanniho Pierluigiho da Palestriny, vokálních skladeb Martinů a aranží černošských spirituálů britského skladatele Michaela Tippetta. Z díla poličského rodáka zazněl výběr z písňových cyklů Písničky na jednu stránku H 294, Písničky na dvě stránky H 302 a Nový Špalíček H 288. Sólisté písně provedli neobvykle bez klavírního doprovodu, čímž vynikla spojitost skladatelovy melodiky s lidovou tvorbou. Celý sbor se sešel ve vybraných skladbách z cyklů Čtyři písně o Marii H 235 a Madrigalů.

Institut Bohuslava Martinů děkuje Martinů Voices za ochotu účinkovat na benefičním koncertu za symbolický honorář, Nadaci Bohuslava Martinů za dlouholetou kontinuální podporu, finanční skupině RSJ a Emun Partners za finanční podporu koncertu, investičnímu fondu Pro arte za poskytnutí zahrady Vratislavského paláce a rodině ak. malířky Heleny Konstantinové za poskytnutí prostor Kaiserštejnského paláce.