AKTUALITY

20
PO
ZÁŘÍ 2021


Autogramiáda knihy Hrůša o Martinů

 

Autogramiáda knihy Hrůša o Martinů se uskuteční v pondělí 20. září 2021 od 10 do 11 hodin v Café Rudolfinum (Sloupový sál) v Praze. Dirigent Jakub Hrůša bude podepisovat výtisky své knihy esejů o Bohuslavu Martinů, která bude na místě také k zakoupení za zlevněnou cenu 270 Kč. Zájemce prosíme o rezervaci na adrese martinu@martinu.cz.

Jakub Hrůša, prezident International Martinů Circle, je nejen vynikajícím dirigentem, ale vládne perfektně i slovem. O tom svědčí vydání nové knihy Hrůša o Martinů, která přináší dirigentovy unikátní texty o Martinů. Součástí publikace je také Hrůšův text o Jiřím Bělohlávkovi, který byl jeho učitelem i blízkým přítelem, a rozhovor Aleše Březiny, iniciátora vzniku těchto esejů a ředitele Institutu Bohuslava Martinů, s Jakubem Hrůšou.

 

Publikace má bohatou fotografickou dokumentaci a je koncipována dvojjazyčně – vedle českého textu obsahuje i anglický překlad.

 

 

Hrůša je v úzkém kontaktu s institucemi spojenými se jménem Bohuslava Martinů již od roku 2003 – především pak s muzikologickým Institutem Bohuslava Martinů a International Martinů Circle, jehož je prezidentem. Pravidelně diriguje díla Martinů po celém světě s předními světovými orchestry a je právem považován za jednoho z nejlepších světových dirigentů a největších odborníků na dílo rodáka za Poličky. 

 

Většina textů pochází z roku 2014, kdy Hrůša tato svá zamyšlení psal v pravidelných intervalech pro International Martinů Circle. Jedná se tedy také o jakýsi dirigentův tvůrčí deník.

 

Autor se ve svých glosách věnuje osobě Martinů z různých perspektiv – zamýšlí se nad některými jeho díly, nad „limity“ popularity Martinů i dalšího významného českého skladatele 20. století Leoše Janáčka, nechává nahlédnout pod muzikantskou pokličku, když sdílí své zkušenosti z nastudování skladeb Martinů s různými orchestry z jiných koutů světa a srovnává evropské, americké a asijské orchestry, nebo též přemítá o důležitosti a dnešní roli hudební kritiky. Poslední částí je silvestrovská hádanka, ve které se skrývají v podstatě všechny tituly více než 400 skladeb Martinů.

 

Kniha je také dostupná v e-shopu martinu.cz. Objednat si ji můžete přímo zde.