AKTUALITY

15
PO
LISTOPAD 2021


Premiéra seriálu Šest symfonií Bohuslava Martinů na ČT art

Televizní kanál ČT art v pondělí 15. 11. 2021 odvysílal první díl pořadu Šest symfonií Bohuslava Martinů. První symfonii hraje České filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Doprovodný komentář připravil Aleš Březina v rozhovoru s Jakubem Hrůšou. Odvysílané díly najdete na webu České televize.

Podívejte se zde!

„V poučených, ale přitom velmi atraktivních rozhovorech dirigenta Jakuba Hrůši s muzikologem Alešem Březinou se dozvíme nejen o životních osudech jednoho z největších českých skladatelů Bohuslava Martinů, ale i o okolnostech vzniku jeho první symfonie, o její motivicko-tematické struktuře i o jejím vůbec prvním uvedení.

Symfonická tvorba Bohuslava Martinů patří jednoznačně k vrcholům orchestrální hudby 20. století a je o ní v poslední době stále větší zájem. Svým moderním dynamismem a rozpoznatelným rukopisem patří vedle tvorby Dvořáka, Suka a Smetany aktuálně k tomu nejžádanějšímu z české hudby.

Tento skvělý projekt – který volně navazuje na úspěšný cyklus České televize, České filharmonie a Jiřího Bělohlávka Devět symfonií Antonína Dvořáka – byl pro tohoto významného českého dirigenta bohužel projektem posledním a nedokončeným. Po určité době bylo vedením našeho prvního orchestru rozhodnuto, že bude pokračovat a jeho dokončením byl pověřen Bělohlávkův žák, v tu dobu již uznávaný šéfdirigent Bamberských symfoniků, Jakub Hrůša. A bylo to rozhodnutí šťastné a výsledek dopadl více než dobře. Hrůša potvrdil nejen své dirigentské kvality, ale navíc překvapil jako přesvědčivý propagátor tvorby a života Martinů. Nakonec, posuďte sami.“