AKTUALITY

28
NE
LISTOPAD 2021


V soutěži Martinů zvítězili violoncellista Vilém Vlček a barytonista Robin Červinek

V Soutěži Nadace Bohuslava Martinů letos soupeřili mladí interpreti v kategorii violoncello a zpěv. První cenu získali violoncellista Vilém Vlček a barytonista Robin Červinek. Spolu s dalšími laureáty se představili na koncertě vítězů v neděli 28. listopadu. Soutěž již 26 let probíhá v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů.

V pátek 26. listopadu patřil Sál Martinů hráčům na violoncello. První cenu získal Vilém Vlček, stejně jako cenu za nejlepší interpretaci skladby Bohuslava Martinů a cenu Přemysla Pražáka pro nejúspěšnějšího violoncellistu. Na základě bodového průměru také získal cenu Nadace Život umělce pro nejúspěšnějšího účastníka Soutěže Bohuslava Martinů. Druhou cenu obdržel Adam Klánský a na třetí příčce se umístila Dora Hájková. Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za nejlepší interpretaci skladby Viktora Kalabise je dělená, za violoncellisty ji dostal Jakub William Gráf.

Vilém Vlček - foto Vilém Žák

„Letošní ročník byl mimořádně nabitý skvělými interprety. Dvanáctihodinový maraton byl nesmírně náročný jak pro soutěžící, tak pro porotce. Ovšem úžasné výkony většiny soutěžících jsme si všichni maximálně užili. Přeji svým mladým kolegům mnoho energie a radosti do jejich další profesionální kariéry a upřímně děkuji za jejich letošní účast.“ Těmito slovy hodnotí úroveň účastníků předseda páteční poroty Michal Kaňka. Spolu s ním v porotě zasedli Michael Ericsson, Bohuslav Pavlas, Petr Nouzovský a Pavel Nikl.

V sobotní soutěži zpěváků zvítězil barytonista Robin Červinek. Spolu s první cenou si odnesl také cenu Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci skladby, cenu Zorky a Jaroslava Zichových a cenu Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové. Druhou cenu získala sopranistka Kristýna Kůstková a tenorista Petr Dvořák. Třetí cena nebyla udělena.

Robin Červinek - foto Vilém Žák

„Pěvecká soutěž Nadace Bohuslava Martinů 2021 měla vysokou úroveň, třebaže se přihlásilo pouze deset uchazečů, a nakonec soutěžilo jen osm z nich. Mladí pěvci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet vysokou zátěž polovičního recitálu a zároveň kromě díla Martinů museli předvést své schopnosti v soudobé tvorbě i světovém repertoáru. U laureátů ocenili porotci především schopnost sdělit vnitřní obsah písní Bohuslava Martinů, z nichž každá je určitým, třeba i krátkým příběhem. Vítěz Robin Červinek má příjemně znějící, vyrovnaný baryton, jímž dokáže od prvních tónů zaujmout své posluchače. Nositelka stříbrných vavřínů Kristýna Kůstková oslnila virtuosní technikou ve francouzské Donizettiho opeře a Petr Dvořák, který se s ní dělil o druhé místo, zaujal skvělým provedením písňového cyklu Otomara Kvěcha,“ hodnotí úroveň zpěváků předseda poroty Ivan Ruml. Členy sobotní poroty byli Marie Fajtová, Ivan Kusnjer, Zdeněk Šmukař a Stanislava Střelcová.

Soutěž Nadace Bohuslava Martinů již 26 let objevuje nové talenty v oborech klavír, housle, violoncello, zpěv, cembalo, dechové nástroje a komorní soubory. Mezi její laureáty patří např. klarinetistka Anna Paulová, klavírista Matouš Zukal, houslista Roman Patočka, nebo violoncellista Tomáš Jamník. „Cílem soutěže je šíření skladatelského díla Bohuslava Martinů mladými, uměleckými osobnostmi a podpora provozování skladeb dalších českých autorů novější doby,“ stojí v řádu soutěže. Tento závazek odráží podoba soutěžního vystoupení, ve kterém se vedle díla Bohuslava Martinů pro daný nástroj objevuje také skladba českého autora napsaná po roce 1960 a dílo světového repertoáru 18. a 19. stol. Obdobné požadavky platí i pro obory soutěžící příští rok, kterými jsou housle a komorní soubory od tria až po sexteto s klavírem.

 

VÝSLEDNÉ POŘADÍ

Cena Nadace Život umělce pro nejúspěšnějšího účastníka Soutěže Bohuslava Martinů: Vilém Vlček

obor violoncello

1. cena 
Vilém Vlček

2. cena
Adam Klánský

3. cena
Dora Hájková

Cena Nadačního fondu V. Kalabise a Z. Růžičkové za nejlepší interpretaci
díla V. Kalabise v oboru violoncello: Jakub William Gráf

Cena Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci skladby v oboru violoncello: Vilém Vlček

Cena Přemysla Pražáka v oboru violoncello: Vilém Vlček

obor zpěv

1. cena
Robin Červinek

2. cena
Kristýna Kůstková
Petr Dvořák

Cena Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci skladby v oboru zpěv: Robin Červinek

Cenu Zorky a Jaroslava Zichových v oboru zpěv: Robin Červinek

Cena Nadačního fondu V. Kalabise a Z. Růžičkové za nejlepší interpretaci
díla V. Kalabise v oboru zpěv: Robin Červinek