AKTUALITY

04
SO
PROSINEC 2021


Koncert Moravské filharmonie na Dnech B. Martinů zrušen

Koncert v sobotu 4. prosince, na kterém měla vystoupit Moravská filharmonie Olomouc a violistka Kristina Fialová, se z důvodu karantény orchestru bez náhrady ruší. Vstupné bude posluchačům vráceno.  Večer festivalu Dny Bohuslava Martinů měl patřit tvorbě Martinů a Italské symfonii Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Náhradu orchestru v tak krátkém čase nelze zajistit a koncert se ruší. Pořádající Nadace Bohuslava Martinů se posluchačům omlouvá a srdečně zve na další festivalové koncerty. V pondělí 6. prosince vystoupí laureáti Soutěže NBM 2020 v oborech dechové nástroje a cembalo, v pátek 10. prosince přijede Západočeský symfonický orchestr v rámci oslav 75. výročí založení AMU. O den později, 11. prosince vystoupí Komorní filharmonie Pardubice. 

Vyjádření ředitele Moravské filharmonie Olomouc:

„Vážený pane doktore,

v návaznosti na můj telefonát Vám tímto potvrzuji, že bohužel s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v našem orchestru není možné, abychom na koncertě, který je naplánován na tuto sobotu 4.12. v rámci Vašeho festivalu, vystoupili.

Poté, co nám včera dva členové primové skupiny oznámili, že mají pozitivní test na koronavirus a spolu s nimi do karantény spadlo 5 dalších neočkovaných kolegů a ještě další ze sekundu, disponovali bychom jen 5 primy, a to, jak jistě uznáte, není absolutně dostatečné pro provedení programu, který jsme naplánovali.

Je mi to velice líto zejména také proto, že jsme na programu celý týden poctivě pracovali. Přesto jsme po zvážení skutečně všech alternativ dospěli k tomuto závěru, kdy především z hlediska umělecké kvality provedení koncertu a kvality, kterou chceme jako Moravská filharmonie vždy garantovat, což bychom nyní nebyli schopni, jsme se rozhodli k tomuto kroku.

Předem Vám i celému kolektivu festivalu děkuji za pochopení, bohužel podobné situace nejsou v dnešní době ojedinělé a tentokrát dopadla i na nás...

Budu rád, pokud budeme schopni najít náhradní termín buď v roce následujícím, anebo i tom dalším, jak jsme se ostatně do telefonu také řekli, neboť jsme se na vystoupení v rámci Vašeho festivalu velmi těšili.

V případě jakýchkoliv doplňujících dotazů jsem Vám samozřejmě k dispozici a pro další průběh festivalu Vám přeji především pevné zdraví všech a vše dobré.

Děkuji.“

Jonáš Harman
ředitel
Moravská filharmonie Olomouc