AKTUALITY

21
ÚT
ČERVEN 2022


Serenády č. 2 a 4 | NeoKlasik orchestr

Úterý 21. června 2022, 19:00
Krajská vědecká knihovna v Liberci

Bohuslav MARTINŮ: Serenáda č. 2 a 4, H 215 a 216
Christopher HEADINGTON: Serenáda pro violoncello a smyčcový orchestr
W. A. MOZART: Fragment koncertantní symfonie pro housle, violu a violoncello

NeoKlasik orchestr
Václav Dlask (dirigent)
Anna Poulová (housle)
Adéla Kamínková (viola)
Juraj Škoda (violoncello)

Vstupenky v předprodeji v sítí GoOut: https://goout.net/cs/serenadovy-vecer/szchuft/

Václav Dlask

Program koncertů Serenádových večerů je zaměřen na serenádovou tvorbu Bohuslava Martinů, který zkomponoval cyklus čtyř „malých serenád“ během roku 1932. Kaleidoskopická pestrost koncertů posluchači umožní zakusit plodů Martinů modernistické umělecké orientace hned na několik způsobů.

Druhý serenádový večer nabídne mnoho ryze neoklasicistních kusů. Mimo Martinů 2. a 4. serenádu zazní poměrně neznámá Serenáda pro violoncello a smyčcový orchestr Christophera Headingtona. Možnost přímého srovnání klasicistní a neoklasicistní tvorby pak nabídne Mozartova Koncertantní symfonie pro housle, violu a violoncello, kterou z fragmentární podoby dokomponoval americký skladatel Robert D. Levin. Koncert pak uzavře žertovná skladba Wolfganga Amadea Mozarta s názvem A Musical Joke. Jako sólisté vystoupí Anna Poulová (housle), Adéla Kamínková (viola) a Juraj Škoda (cello).

Serenádové večery jsou součástí řady NeoMartinů 2022, která úspěšně navazuje koncertní řadu NeoMartinů z minulého roku. Hlavní cílem zůstává představení bohatého neoklasicistního díla Bohuslava Martinů.

NeoKlasik orchestr (nko) je profesionální pražský orchestr založený uměleckým vedoucím a dirigentem Václavem Dlaskem. Dramaturgie nko se specializuje na interpretaci neoklasicistních děl a dalších moderních skladeb 20. – 21. století odkazující na dobové hudební styly. Koncerty, které pořádá, proto nabízí široké možnosti interpretace