AKTUALITY

24
PO
ŘÍJEN 2022


Zemřel Libor Pešek, velký propagátor hudby Martinů

Ve věku 89 let v neděli 23.10. zemřel dirigent Libor Pešek. V roce 2020 obdržel medaili Nadace Bohuslava Martinů za celoživotní přínos k propagaci hudby poličského rodáka.

Libor neměl nikdy daleko k dobrému vtipu a byl vždy nesmírně lidský. Má v sobě krásnou míru životního nadhledu a moudré filozofie, což bylo typické i pro Bohuslava Martinů,“ připomněl při přidání tehdejší ředitel nadace, prof. Jiří Hlaváč. Oceněný Pešek vzpomínal, že se k tvorbě Martinů v mládí dostával nesnadno, protože na významných místech byli „lidé plní nenávisti“, čímž měl na mysli profesora Zdeňka Nejedlého, komunistického ministra kultury snižujícího význam skladatelů Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, který „zabránil tomu, aby věci plynuly přirozeným způsobem“.

Medaile Nadace Bohuslava Martinů doplnila další významná Peškova ocenění. Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel Řád britského impéria. Téhož roku byl jmenován čestným členem Univerzity v hrabství Lancashire v Prestonu. V roce 1997 dostal z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy I. stupně.

Od roku 1970 hostoval Pešek u různých českých i zahraničních orchestrů. Krátce působil jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě. V letech 1981 až 1990 byl stálým hostem České filharmonie. V letech 1987 až 1997 působil jako umělecký ředitel a šéfdirigent Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu. Poté se stal hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a před koncem své aktivní činnosti zastával post hlavního dirigenta Českého národního symfonického orchestru.