AKTUALITY

10
ÚNOR 2023


Výstava Slavní čeští skladatelé v New Yorku

České centrum v New Yorku vernisáží zahájilo výstavu Slavní čeští skladatelé. Jde o putovní verzi výstavy Národního muzea, v USA bude do konce března.

Více informací na stránkách Českého centra NY

Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů – čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Různé generace, styl a osobitý rukopis. Jejich díla jsou odlišná, ale přece mají něco společného. Nezaměnitelný charakter, který vychází z českých kořenů a vytváří obraz české kultury po celém světě.

Výstavu připravenou autorkami Sandrou Bergmannovou a Veronikou Vejvodovou vám přiblíží atraktivní kreslená novela, ilustrovaná Alexejem Klyukovem, která vám umožní prožít zásadní životní okamžiky spolu s jednotlivými umělci. Ponoříte se do intimní mozaiky výjimečných i všedních motivů a rozmanitého výběru skladeb. Video rozhovory s muzikology Sandrou Bergmannovou, Veronikou Vejvodovou, Alešem Březinou a Jiřím Zahrádkou vám umožní lépe porozumět prostředím, v nichž se skladatelé pohybovali. Představit si inspirace a prožitky, které měly zásadní vliv na jejich smýšlení a tvůrčí proces, který vedl ke vzniku oper jako Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Janáčkových Příhod lišky Bystroušky a Martinů Juliette. Výstavu doplňují materiály z archívu Americké Dvořákovy společnosti DAHA, které zahrnují faksimilii historické smlouvy, která před 130 lety přivedla Dvořáka do Ameriky. Nechybí ani originální kostýmy postav z inscenací Prodané nevěsty a Její pastorkyně v New Yorku, které zapůjčila Metropolitní opera