AKTUALITY

21
NE
KVĚTEN 2023


Tři madrigaly pro housle a violu | Pražské jaro 2023


Neděle 21. května 2023, 20:00
Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha

Monsieur de SAINTE-COLOMBE le père: Concert à deux violes esgales „Le Retour“
Wolfgang Amadeus MOZART: Duo pro housle a violu G dur KV 423
György KURTÁG: Szigoruan magánlevél a 80 évesnek z cyklu Znamení, hry a zprávy
György KURTÁG: Ligatura Y z cyklu Znamení, hry a zprávy
Bohuslav MARTINŮ: Tři madrigaly pro housle a violu (Duo č. 1), H 313
Monsieur de SAINTE-COLOMBE le père: Concert à deux violes esgales „Le Tendre“
György KURTÁG: Vie silencieuse – Franz Emlékére z cyklu Znamení, hry a zprávy
György KURTÁG: ... eine Blume für Tabea ... z cyklu Znamení, hry a zprávy
Monsieur de SAINTE-COLOMBE le père: Concert à deux violes esgales „Tombeau Les Regrets“
Wolfgang Amadeus MOZART: Duo pro housle a violu B dur KV 424

Antoine Tamestit (viola), rezidenční umělec festivalu
Isabelle Faust (housle)

Rezidenční umělec Pražského jara Antoine Tamestit při svém závěrečném vystoupení spojí síly s německou houslistkou Isabelle Faust. „Mám velikou radost, že s Isabelle mohu pravidelně spolupracovat. Během mnoha společných projektů jsme se hudebně velice sblížili a vzájemně se inspirujeme. Isabelle má vytříbený, citlivý způsob hry, jedinečný zvuk, ona sama je inspirativní osobností!“ chválí svou spoluhráčku Tamestit. Společně nás pozvou k poslechu intimně laděného programu z tvorby barokního mistra Monsieura de Sainte-Colomba, proslaveného filmem Všechna jitra světa, hudby Wolfganga Amadea Mozarta, Bohuslava Martinů a současného maďarského skladatele Györgyho Kurtága. Posluchači ve Dvořákově síni Rudolfina tak budou mít možnost poznat dva špičkové umělce svého oboru a současně zblízka slyšet hned dva nástroje z dílny legendárního italského houslaře Antonia Stradivariho.

„Hru Isabelle Faust (…) charakterizuje intimita. Zkoumání hloubky a krásy nesené na téměř nekonečném dechu je magické a podmaňuje posluchače. Ukazuje, jaké bohatství může být v prostotě,“ napsal o německé houslistce Maxmilian Maier pro Münchner Merkur. Posluchačům Pražského jara se do paměti vryla nezapomenutelným koncertem, na kterém v roce 2019 provedla komplet sonát a partit pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. „Isabelle Faust dokázala vzbudit vzácný pocit absolutní jednoty s hudbou,“ uvedl v recenzi na tento koncert pro portál Klasika Plus Jiří Slabihoudek. Umělkyně, která spolupracuje s těmi nejlepšími světovými orchestry a dirigenty, je v probíhající sezóně rezidenční umělkyní vídeňského Musikvereinu.

Hraje na Stradivárky postavené kolem roku 1704, které mají pro svou složitou historii název Sleeping Beauty, tedy Šípková Růženka. Housle koupila v 18. století německá šlechtická rodina, na jejímž sídle „spaly“ zapomenuty až do konce 19. století, aby pak dalších 80 let ležely uloženy v bankovním trezoru. Znovuobjeveny a zakoupeny pro Isabelle Faust byly v roce 1995. „Hrála jsem na ně půl hodiny a bylo to zcela mimořádné. Některé tóny na všech čtyřech strunách – mimořádné tóny – pro mě zněly naprosto nebesky. Ty tóny mě hluboce zasáhly, nic takového jsem do té doby neslyšela,“ prohlásila Faust.

Více informací zde: https://festival.cz/koncerty/faust-tamestit/