AKTUALITY

05
ST
DUBEN 2023


Rozhovor s cembalistou Mahanem Esfahanim pro časopis Forbes

Na webových stránkách časopisu Forbes vyšel zajímavý rozhovor se světoznámým cembalistou Mahanem Esfahanim, který v Praze našel nejen svůj domov, ale i inspiraci pro svou uměleckou tvorbu. Mahan Esfahami vydal na začátku února nové CD „Martinů, Krása & Kalabis: Harpsichord Concertos“ s nahrávkami cembalových koncertů Bohuslava Martinů, Hanse Krásy a Viktora Kalabise. V rozhovoru hovoří o svém vztahu k hudbě těchto skladatelů, vzpomíná na svou učitelku, virtuózní cembalistku Zuzanu Růžičkovou, a rovněž se rozpovídal nejen o své hudební kariéře, ale i o tom, s jakými výzvami se umělci potýkají a jak se mu podařilo najít rovnováhu mezi svou prací a osobním životem.

Ukázka z rozhovoru:

„Album je vyvrcholením veškeré mé práce s českou hudbou za poslední dobu. Studoval jsem ji nejen se Zuzanou, ale i dávno předtím, než jsme se poznali.

Každá ze skladeb má v sobě něco jedinečného, co odráží českou zkušenost. V případě Martinů bych řekl, že naplňuje naději českých kosmopolitů ve 20. století. Můžete si to přeložit libovolně, ale Martinů přichází k estetické jistotě skutečně až ve Francii, Americe nebo Švýcarsku.

To je rozdíl oproti někomu, jako je Krása, který reprezentuje kosmopolitní tradice první republiky a jenž si v podstatě vysloužil závist kolegů za to, že byl jiný, ale zároveň velmi dobrý. Krása je opravdu vynikající skladatel. Ze všech skladatelů jeho generace mi vždycky připadal nejzajímavější, nejméně předvídatelný.

A konečně Kalabis reprezentuje tuto zkušenost v tom smyslu, že byl potlačován. Je to zkušenost s těžkostí lidského bytí v represivní době. Jak jsem napsal v bookletu, Kalabisem by mohl být každý z nás. Je v něm naděje a cynismus, který velmi dobře reprezentuje jeho dobu a místo. Ale samozřejmě to není zastaralá hudba, Kalabis je neuvěřitelně nadčasový.

Kdybyste mi řekli, že musím nahrát jediné dílo, byl by to Kalabis. Kalabis v jistém smyslu reflektuje všechny ostatní. Což je legrační, protože on je vlastně z těch tří nejvíc český.“

 

Cembalový virtuos Esfahani: Život v Praze mi pomohl soustředit se na skutečné umění