AKTUALITY

12
ST
DUBEN 2023


Vzpomínkový koncert na Lubomíra Malého

Dne 3. dubna se konal v Sále Martinů na pražské HAMU první koncert festivalového cyklu Koncertní umění, který pořádá Společnost koncertních umělců. Tento večer byl věnován nedožitým 85. narozeninám prof. Lubomíra Malého, koncertního violisty, pedagoga na Hamu v Praze a držitele medaile Nadace Bohuslava Martinů.

© Michael Romanovský

Prof. Lubomír Malý byl oceněn medailí Nadace Bohuslava Martinů v roce 2018 za jeho významný přínos k šíření hudby a odkazu Bohuslava Martinů jak v domácím prostředí, tak i v zahraničí.

Lubomír Malý © Vilém Žák

Prof. Lubomír Malý

Narodil se 6. března 1938 v Praze a studoval na Pražské konzervatoři a později na Akademii múzických umění. V roce 1962 se stal vítězem mezinárodní soutěže v Helsinkách. Prof. Lubomír Malý měl významnou kariéru jako sóloviolista v Symfonickém orchestru Československého rozhlasu, v Symfonickém orchestru hlavního města Prahy FOK a jako dlouholetý člen Kvarteta města Prahy. Od roku 1978 přednášel na HAMU v Praze, kde získal titul profesora. Během své hudební kariéry provedl na stovky skladeb Bohuslava Martinů, především pak Sonáty pro violu a klavír. Zemřel 22. září 2022 v 84 letech.