AKTUALITY

12
KVĚTEN 2023


Shortcuts

foto: Bernhardt Weis

Říká se, že stručnost je sestrou nadání. Plnohodnotná narativní baletní představení této sezóny jsou vyvážena programem "Shortcuts", který staví na výstižnosti jednotlivých choreografií. Kusy, z nichž žádný netrvá déle než 15 minut a každý z nich je samostatným dílem. Krátké a výstižné, výrazné a odvážné.

Program zahrnuje dva klasické kusy z 20. století: eponymní dílo "Short Cut" (1999) od nizozemského velmistra Hanse van Manena, atmosféricky hutné a nádherně dojemné dílo, které se opět dostává k jádru v několika krocích. A "Artifact II" (1984) od Williama Forsythea, který rozkládá balet na hudbu Johanna Sebastiana Bacha a osvobozuje jej od všech dekorativních prvků, dokud nezůstanou jen čistota a radost.

Stravinského zájem o jazzovou hudbu v New Yorku kulminuje jeho dílem "Ebony Concerto" pro klarinet a big band. V roce 2015 Demis Volpi vytvořil svou interpretaci pro Dortmundský balet a vytvořil pas de deux plný humoru a nadčasového vzrušení.

V průběhu přestávky bude možnost vidět instalativní choreografii Virginie Segarry Vidál "Parallel Bodies", která zkoumá vztah mezi prostorem, tělem a sochou.

Také bude představena nová tvorba: Vedle zkušené choreografky Bridget Breiner, baletní ředitelky a hlavní choreografky Staatstheater Karlsruhe, bude představena práce mladé choreografky Neshamy Nashman. Nashman je členkou souboru Ballett am Rhein od sezóny 2020/21 a projevila svůj choreografický talent v projektech jako "Step by Step".

 

Choreographie
Musik
Jacob ter Veldhuis
Bühne und Kostüme
Licht
Choreographie
Musik
Alexander MacSween, Bohuslav Martinů
Choreographie
Musik
Pete Seeger, Hedy West, Bob Dylan, Ian & Sylvia
Bühne / Kostüme
Choreographie
Musik
Igor Strawinsky
Kostüme
Choreographie und Konzept
Choreographie
Musik
Johann Sebastian Bach
Bühne & Kostüme & Licht

Více informací zde.