AKTUALITY

15
PO
KVĚTEN 2023


Dozněla labutí píseň Soni Červené

V neděli 7. května 2023 zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Po delší hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic odešla pokojně ve věku 97 let.

"Pod mými okny krouží na Vltavě labutě. Někdy jich napočítám až třicet. Chodívám k nim často, vždycky přinesu trochu staršího, na pravidelné kostičky nakrájeného chleba. Pozoruji je, bavím se s nimi, žertuji, směji se. Ale jejich hluboké, vážné oči jsou jinde. Napadá mi, kde a jak asi umírají?"

(Soňa Červená v rozhovoru s Alešem Březinou pro časopis Harmonie 9/2010. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.)

© Aerofilms

Soňa Červená měla velmi bohatou kariéru v oblasti kultury a byla jednou z nejvýraznějších osobností české hudby, divadla a filmu. Narodila se do prominentní české divadelní rodiny. Její otec spisovatel a kabaretiér Jiří Červený založil v roce 1909 podnik Červená sedma, jeden z nejvýznamnějších českých kabaretů, který se stal místem setkávání umělců, intelektuálů a dalších osobností a byl velmi oblíbený jak u široké veřejnosti, tak u kritiky. V repertoáru byla směs písní, kupletů i hraných scén a dá se říci, že tento kabaret předcházel pozdějším divadlům malých forem. Ke kulturnímu odkazu Červené sedmy přispěl také Bohuslav Martinů dílem Tři písně pro Červenou sedmu, H 129.

Kabaret Červená sedma na kresbě Jindřicha Křečka Jituše

Soňa Červená nahrála společně s Českou Filharmonií pod vedením dirigenta Karla Ančerla cyklus skladeb Symfonické fantazie (Symfonie č. 6), Kytice, H 260 Bohuslava Martinů.

Ve svém repertoáru měla pak také Kuchyňskou revue čili Pokušení svatouška Hrnce, jazzový balet pro šest nástrojů o 1 dějství (1927) H 161 Bohuslava Martinů.

Hudba Soňa Červená recituje melodramy

A stejné dílo nahrála také ve Francii.

Primary

V rámci 52. ročníku Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha byla Soně Červené udělena Cena za celoživotní dílo. Při této mimořádné příležitosti přednesla pěvkyně komorní recitál, který se uskutečnil 2. října 2015 na jevišti Nové scény Národního divadla v Praze. V jeho programu zaznělo pozoruhodné groteskně laděné dílo Bohuslava Martinů na libreto J. L. Budína Kuchyňská revue. Záznam recitálu doplňuje výběr z Martinů klavírního cyklu Film en miniature v podání klavíristy Karla Košárka a můžete jej shlédnout zde.

 

Na Soňu Červenou vzpomíná Aleš Březina v pořadu Studio ČT24 zde.

 

Poslední rozloučení se bude konat v úterý 16. 5. 2023 v 11:00 na jevišti Národního divadla. Divadlo bude pro veřejnost otevřeno od 10:30, kdy bude možné poklonit se u rakve a položit květinové dary.

 

Institut Bohuslava Martinů se v úctě sklání před uměleckým odkazem paní Soni Červené.