AKTUALITY

25
ČT
KVĚTEN 2023


NeoKlasik orchestr | NeoRomantik Martinů


Čtvrtek 25. května 2023, 19:30
Modlitebna Českobratrské církve evangelické Korunní, Praha Vinohrady

Bohuslav MARTINŮ: Nový špalíček, H 288 (arr. Jiří Teml)
Bohuslav MARTINŮ: Mrtvá láska, H 44, V noci, H 30 (arr. Jiří Teml) - světová premiéra
Viktor KALABIS: Pět romantických písní o lásce, op. 38
Leoš JANÁČEK: Suita pro smyčcový orchestr

Tamara Morozová (soprán)
Anna Moriová (mezzosoprán)
Václav Dlask (dirigent)
NeoKlasik orchestr

Koncert NeoRomantik Martinů představí české skladatele a jejich díla inspirovaná romantismem, v nichž je láska zobrazena jako hlavní motiv jejich představ a fantazií.

Program budou tvořit především písně a písňové cykly, které si pohrávají s formami nenaplněné, opětované, vášnivé či vyhaslé lásky.

První část programu zahájí Bohuslav Martinů, jehož raná tvorba tvořila úctyhodnou sbírku písní klasického romantického stylu. Zazní písně V noci a Mrtvá láska, které skladatel věnoval pěvkyni Národního divadla Olze Valouškové. Písně budou poprvé provedeny v upravené orchestrální verzi skladatele Jiřího Temla. Z předchozí řady NeoFolk Martinů uslyšíte znovu i Nový Špalíček, písňový cyklus na texty moravské lidové poezie.

V druhé části programu zazní Pět romantických písní pro vyšší hlas a smyčcový orchestr na slova R. M. Rilkeho, kterého s velkým respektem uznával Viktor Kalabis. Rilkeho hluboký vztah k poezii a procítěné filozofii byl pro skladatele při kompozici písňového cyklu zcela zásadní. Kalabis zde využil Rilkeho vícestranný pohled na lásku.

Program zakončí Suita pro smyčcový orchestr skladatele Leoše Janáčka, dílo které se nese v duchu neoromantickeho stylu po vzoru Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

Více informací zde: https://neoklasikorchestr.cz/neosezona-2023/neoromantik-martinu/