AKTUALITY

29
PO
KVĚTEN 2023


Nový svazek Souborného vydání: Fresky a Paraboly

Nový svazek Souborného vydání díla Bohuslava Martinů vychází u nakladatelství Bärenreiter. Jde o v pořadí jedenáctý svazek, který byl připraven Institutem Bohuslava Martinů na základě zadání Nadace Bohuslava Martinů, tentokrát ve spolupráci s editory Janinou Müller a Arne Stollbergem. Tento svazek obsahuje dvě vrcholná díla pozdní neoimpresionistické orchestrální tvorby skladatele - Fresky Piera della Francesca, H 352 a Paraboly, H 367.

Fresky, vytvořené na jaře 1955, jsou inspirovány cyklem renesančních fresek Piera della Francesca v bazilice svatého Františka z Assisi v italském Arezzu. Jejich premiéra se konala 26. srpna 1956 na Salcburském festivalu s účastí Vídeňských filharmoniků pod taktovkou Rafaela Kubelíka.

Paraboly vznikaly postupně. První dvě věty byly dokončeny v červenci 1957, zatímco poslední třetí větu Martinů dokončil 8. února 1958. Premiéra se konala 13. února 1959 v Bostonu, kde je provedl Bostonský symfonický orchestr pod taktovkou Charlese Muncha. Texty prvních dvou vět Parabol odkazují na filozofický esej "Citadela" Antoina de Saint-Exupéryho, zatímco třetí věta obsahuje citáty z hry Georgese Neveuxe "Putování Théseovo", která se stala předlohou Martinůovy opery Ariadna. Tyto texty představují nedílnou součást Parabol a nabízejí obrazné zrcadlení "pravdy" lidské existence ve formě podobenství.

Jedenáctý svazek Souborného vydání díla Bohuslava Martinů je výsledkem pečlivého zkoumání skladatelových autografů, kopií a rozsáhlé korespondence. Tato práce přinesla nové poznatky o genezi obou skladeb a přispěla k jejich důkladnému zhodnocení.

Více informací.