AKTUALITY

17
NE
ZÁŘÍ 2023


Dvořákova Praha 2023 | Concertino pro klavírní trio a smyčcový orchestr


Neděle 17. září 2023, 20:00
Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha

Ernest CHAUSSON: Koncert pro housle, klavír a smyčcové kvarteto D dur, op. 21
Jiří GEMROT: Ďábelský rozmar pro violoncello, dechové nástroje a bicí (světová premiéra)
Bohuslav MARTINŮ: Concertino pro klavírní trio a smyčcový orchestr, H 232

Akademie komorní hudby
Tomáš Jamník (umělecký vedoucí, violoncello)
Josef Špaček (housle)
Roman Rabinovich (klavír)

Od roku 2020 Dvořákova Praha rozšířila ve svém programu prostor pro prezentaci mladých umělců a nabízí adeptům orchestrální a komorní hry příležitost vystoupit před festivalovým publikem ve Dvořákově síni. Letos se žezla v rámci mládežnického projektu ujmou stipendisté Akademie komorní hudby. Ta pomáhá hudebníkům, kteří už ovládli svůj nástroj na vysoké úrovni, aby se z nich stali také oceňovaní kolegové. Hráči do týmu, kteří se zabývají víc celkovým výsledkem než sami sebou.

Umělecký vedoucí Akademie Tomáš Jamník se vrací z USA, kde pátral po stopách českého houslového virtuóza a pedagoga Otakara Ševčíka. V Praze přivede na scénu dnes již slavné kolegy. Tím prvním je houslista Josef Špaček, se kterým na Dvořákově Praze v roce 2020 tvořili součást legendárního „dream teamu“ (spolu s klavíristou Lukášem Vondráčkem a violisty Pavlem Niklem a Jakubem Fišerem). Letošním „parťákem“ bude oběma muzikantům klavírista Roman Rabinovich, spolužák Josefa Špačka z Curtisova institutu. Opět tak můžeme očekávat, že se dobrá nálada a přátelská atmosféra přenesou z pódia i na diváky v sále. Náležitou pozornost bude samozřejmě vzbuzovat i mladý orchestr plný nadšení pro věc.

I letos festival pracuje se soudobými autory formou tvůrčích objednávek. Z pera českého skladatele Jiřího Gemrota tak vzešla skladba pro sólové violoncello a komorní orchestr Ďábelský rozmar, kterou vyslechneme ve světové premiéře.

Více informací: https://www.dvorakovapraha.cz/program/detail/akademie-komorni-hudby-t-jamnik-j-spacek-r-rabinovich/