AKTUALITY

15
ST
LISTOPAD 2023


Dirigent James Conlon navštívil Institut Bohuslava Martinů

Minulý týden navštívil Institut Bohuslava Martinů dirigent a hudební ředitel Los Angeleské Opery, James Conlon. Mezi milým povídáním jsme ho provedli prostorami institutu a knihovny.
Maestro James Conlon je velkým fanouškem Bohuslava Martinů.

James Conlon byl v Praze na týdenní soukromé návštěvě s manželkou. Prahu navštívil poprvé od roku 1982 a byl nadšen tím, jak za tu dobu zkrásněla. Šlo o ryze soukromou návštěvu, kterou vyplnil nečekanou pauzu, která mu vznikla zrušením jedné reprízy Wagnerova Lohengina v Berlíně. V institutu s velkým zaujetím studoval kritické vydání Fresek Piera della Francesca, které v minulosti opakovaně prováděl a vždy přitom trpěl nedostatečnou kvalitou partitury a provozovacího materiálu. Rozhovor se točil i kolem oper Bohuslava Martinů, velký zájem projevil mimo jiné o jednoaktovou operu Čím lidé žijí, ale zaujala ho i dosud nikdy neprovedená první verze jednoaktové opery Mariken. Projevil též velký zájem o nastudování Dvojkoncertu pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány a některé další skladby. Nechal si ukázat sbírku digitálních kopií autografů Bohuslava Martinů, stejně tak jako naši knihovnu a online katalog, obsahující mj. téměř 9000 zpracovaných kusů korespondence, týkající se Bohuslava Martinů, nebo přímo jeho vlastní. Protože se dlouhodobě zabývá odkazem skladatelů kteří zemřeli násilnou smrtí v době nacistické okupace Československa, navštívil poté ještě Terezín. Z těchto důvodů se také zajímal o skladbu Památník Lidicím.
Setkání bylo velmi srdečné i proto, že Jamese Conlona spojuje s Martinů i jeho dlouholeté přátelství s Rudolfem Firkušným, přítelem B. Martinů, a  také s jeho dětmi Veronique a Igorem.