AKTUALITY

06
ŘÍJEN 2017


Brian Large oceněn Medailí Nadace Bohuslava Martinů

Autor Martinů životopisu Brian Large dostal 2. října 2017 Medaili Nadace Bohuslava Martinů za mimořádné zásluhy o propagaci jeho díla. Je známý především díky režii novoročních koncertů Vídeňských filharmoniků i legendárního koncertu tří tenorů (Pavarotti, Domingo a Carreras) na mistrovství světa ve fotbale v roce 1990 v Itálii.

Large je britský televizní režisér specializující se na vysílání opery a klasické hudby. Studoval na Royal Academy of Music a University of London, kde získal doktoráty v hudbě a filozofii. Postgraduální studia ho zavedla do Prahy. Jeho životopis o Bohuslavu Martinů, byl napsaný po několika letech bádání v Československu a Francii, kde Brian úzce spolupracoval s Charlotte Martinů. Pracoval v BBC jako producent se zodpovědností za operní a hudební programy.

Brian Large byl také poradcem režiséra Anthonyho Wilkinsona při natáčení dokumentu o životě a díle Bohuslava Martinů Music of Exile, který měl českou premiéru tento rok, 50 let po prvním uvedení ve Velké Británii.