AKTUALITY

14
ÚT
LISTOPAD 2017


Vychází CD Dny Bohuslava Martinů 2015

International Martinů Circle vydává každým rokem CD z festivalu Dny Bohuslava Martinů, obsahující jak Martinů skladby nahrané přímo na koncertech festivalu ročníku, tak i unikátní historické nahrávky. Nyní vychází CD Dny Bohuslava Martinů 2015.

Nově vydané album obsahuje Sonátu pro klavír, H 350 v podání mladé klavíristky Kristýny Znamenáčkové, která se v roce 2015 zúčastnila soutěže Nadace Bohuslava Martinů v oboru klavír. Sonátu Bohuslava Martinů však nastudovala ještě před soutěží na ročníkový koncert: „Byla pro mě tehdy tak náročná, že jsem přemýšlela, že to vzdám. Byla to zkouška mé lásky k Bohuslavu Martinů. Mám k němu dlouhodobě blízko, jeho skladby jsem hrávala na klavír i zpívala se sborem, a když jsem studovala jeho životopis a četla jeho vlastní zamyšlení, začal mi být ještě bližší.“  Nahrávka klavírní sonáty byla zaznamenána na koncertě laureátů Soutěže Nadace Bohuslava Martinů 2015, kde Kristýna Znamenáčková získala první cenu, a zároveň byla oceněna za nejlepší interpretaci díla Bohuslava Martinů. 

Na novém CD si také můžete poslechnout dvě historické nahrávky skladeb Martinů. Jednou z nich jsou Čtyři madrigaly pro smíšený sbor, H 380, nahrané na začátku 60. let Novými pěvci madrigalů a komorní hudby pod vedením sbormistra Miroslava Venhody. Jsou věnované rodinné přítelkyni Martinů z Poličky, „Marušce Pražanové za její starost a péči o naší rodinu. A vzpomínky.“ Další skladbou je Izaiášovo proroctví, H 383, poslední velká kompozice Bohuslava Martinů před smrtí, které dodnes vyznívá jako memento mori. V této nedokončené skladbě zhudebnil Martinů texty z 21. a 24. kapitoly starozákonní knihy Izaiáš o božím trestu. Na historické nahrávce z roku 1966 zpívá Český pěvecký sbor, předchůdce nynějšího Pražského filharmonického sboru.

A jak můžete získat toto CD? Pokud se stanete členem International Martinů Circle (Jak se stát členem?), můžete dostat kromě tohoto aktuálního CD také tři čísla časopisu Martinů Revue ročně. 

CD BOHUSLAV MARTINŮ DAYS 2015

Sonáta pro klavír, H 350
Kristýna Znamenáčková – klavír
Dny Bohuslava Martinů 2015 

Izaiášovo proroctví, H 383
Helena Tattermuschová – soprán  
Marie Mrázová – alt  
Karel Berman – bas  
Václav Junek – trubka  
Vladimír Klár – viola  
Alfréd Holeček – klavír  
Petr Šprunk – tympány  
Český pěvecký sbor  
Josef Veselka – sbormistr
Historická nahrávka, 1966

Madrigaly (Kniha písní), H 380
Noví pěvci madrigalů a komorní hudby
Miroslav Venhoda – sbormistr 
Historická nahrávka, 1962-1963