AKTUALITY

04
PO
PROSINEC 2017


Pátý svazek Souborného vydání představen na benefičním koncertu pro Institut Bohuslava Martinů

Na třetím benefičním koncertě Institutu Bohuslava Martinů představil 20. listopadu jeho ředitel a spolueditor Aleš Březina pátý svazek Souborného vydání díla Bohuslava Martinů. Vydalo jej nakladatelství Bärenreiter a obsahuje Smyčcové kvartety č. 4 – 7, které Martinů složil mezi lety 1937 a 1947. O této události informuje Časopis Harmonie na svých stránkách zde.

© Martin Divíšek

Na koncertě, který se uskutečnil v prostorách pražského Kaiserštejnského paláce, vystoupili bez nároku na honorář houslista Josef Špaček a klavírista Miroslav Sekera. Společně provedli Sonátu č. 3 pro housle a klavír H 303 Bohuslava Martinů a dvě dua Z domoviny Bedřicha Smetany, jako bonus si pak připravili první větu raného Koncertu pro housle a klavír H 13, který Martinů složil jako dvacetiletý. Mecenáši Institutu měli v průběhu večera možnost se seznámit se všemi doposud vydanými svazky z projektu Souborného vydání, který poprvé zpřístupňuje kompletní dílo Martinů v kritických edicích. Těmi nejštědřejšími se tento rok stali finanční skupina RSJ a ing. Libor Winkler, podnikatel Radovan Květ či akademická malířka Helena Konstantinová, která spolu se svou rodinou sponzorsky poskytla reprezentativní prostory Kaiserštejnského paláce. Kromě možnosti přímé podpory na benefici skrz vstupné nabízí donátorům Institut jednotlivé svazky k „adopci".

© Martin Divíšek

Všechny čtyři dosud vydané svazky jsou oceňovány odbornou veřejností, za zmínku stojí například cena Best Edition Německé asociace hudebních vydavatelů za Epos o Gilgamešovi a pochvalné recenze v prestižních časopisech NOTES a Musikforschung. Kritické edice skladeb se rovněž stávají podkladem pro nová nastudování díla Martinů, čímž se dostávají do pravidelného koncertního provozu. Příští benefiční koncert Institutu Bohuslava Martinů se uskuteční 19. listopadu 2018 opět v Kaiserštejnském paláci.

© Martin Divíšek