AKTUALITY

19
ÚT
PROSINEC 2017


Bohuslav Martinů na festivalu Pražské jaro

73. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro nabídne mezi 12. květnem a 3. červnem 2018 na 50 koncertů. Jeho hlavní dramaturgickou linkou bude připomínka stého výročí založení republiky, které festival oslaví především hudbou českých a slovenských autorů, jejichž tvorba tvoří moderní kulturní obraz Československa a České republiky v zahraničí. Jedním z hlavních představitelů těchto autorů je Bohuslav Martinů, který se objeví například na programech koncertů České filharmonie či Janáčkovy filharmonie Ostrava.

© Pražské jaro

V prostorách České národní banky vystoupí 20. května České noneto s ryze českým programem, na kterém zazní i Martinů Nonet č. 2, H 374. Ten byl premiérován v roce 1959 právě Českým nonetem, kterému byl i věnován. „Píši teď něco pro Český nonet, pro devět hráčů; prý jsou prvotřídní," píše v lednu 1959 Martinů do Poličky. Nonet č. 2 se minulý rok ve svazku Souborného vydání díla Bohuslava Martinů: Komorní hudba pro 6 - 9 nástrojů I (ed. Jitka Zichová) dočkal kritického vydání, v této verzi také na koncertě Pražského jara zazní.

V Obecním domě provede americký dirigent David Robertson s Českou filharmonií Symfonii č. 4, H 305, komponovanou Bohuslavem Martinů v USA v jarních měsících roku 1945. I tato slavná skladba zazní ve verzi podle kritického vydání. Svazek se Symfonií č. 4 (ed Sharon Andrea Choa) vyšel jako jeden z prvních z projektu Souborného vydání a byl oceněn například pochvalnými recenzemi v prestižních časopisech NOTES a Musikforschung.

O den později ve Smetanově síni zazní také orchestrální skladba Rytiny, H 369, kterou Bohuslav Martinů složil 40 let po vzniku Československa. O její provedení se postará německý dirigent Heiko Mathias Förster a Janáčkova filharmonie Ostrava.